Реакцията на Лога идва след като произнасяйки клетвата, с която

...
Реакцията на Лога идва след като произнасяйки клетвата, с която
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието на РСМ: Клетвата на Силяновска е невалидна, наруши Конституцията

Реакцията на Лога идва откакто произнасяйки клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в служба като президент на Република Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на страната, наричайки я единствено Македония.

Според Лога това, което би трябвало да се случи е " или повтаряне на процедурата, или длъжността президент на страната би трябвало да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента), като изпълняващ функционалността " на президент.

В знак на митинг посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в Народното събрание, по време на инаугурацията на Силяновска, Министерството на външните работи на Гърция дефинира държанието на Силяновска като намерено нарушаване на Преспанския контракт, а Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предизвести Република Северна Македония да съблюдава Преспанския контракт.

Министърът на правораздаването на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а незабавно след клетвата от ДСИ обявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е основала рецесия с Гърция.

Биляна Ванковска, която също взе участие в президентските избори, като претендент на Левица написа във Facebook профила си че е хубаво, че Гордана Силяновска не е загатнала Северна в клетвата си, само че " в случай че е воин, ще прати нота за преустановяване (на договора) в Атина ".

Гръцкото външно министерство упрекна новия президент на Северна Македония в намерено нарушение на Преспанския контракт

Като намерено нарушаване на Преспанския контракт гръцкото министерство на външните работи дефинира днешната клетва в Народното събрание на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, съобщи АНА-МПА.

Снимка: БТА

" Този акт нарушава очевидно Преспанския контракт, само че и конституцията на прилежащата страна, която беше хармонизирана с интернационалните ѝ задължения ", се акцентира в изказването на външното министерство на Гърция.

" Гръцкото държавно управление, макар възраженията, които изрази като съпротива при ратификацията на контракта, го зачита като утвърден интернационален контракт, който има преимущество пред всяка друга наредба на закона ", се отбелязва в известието.

Министерството на външните работи в Атина акцентира, че " Гърция в този смисъл декларира изрично, че по-нататъшният прогрес в двустранните ѝ връзки със Северна Македония, както и европейският път на последната, зависят от цялостното използване на Преспанския контракт и основно от използването на конституционното название на страната ".

През 2018 година Атина и Скопие подписаха в Преспа контракт, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на " Република Северна Македония ", а Гърция отдръпна възраженията си към присъединението ѝ към НАТО и Европейския съюз.

По-рано през днешния ден и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предизвестие към Република Северна Македония , че би трябвало да се придържа към подписаните интернационалните съглашения, в това число Преспанския контракт с Гърция, като изискване за сполучливото присъединение към Европейски Съюз.

Снимка: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/БТА

В профила си в платформата " Екс " Фон дер Лайен написа, че " От решаващо значение за Северна Македония, с цел да продължи сполучливия си път към присъединение към Европейски Съюз, е страната за продължи пътя на промените и в целокупност за зачита обвързващите си съглашения, в това число Преспанския контракт ".

Още с първите си думи Гордана Силяновска наруши конституцията на Северна Македония и сътвори проблем с Гърция, съобщи в изказване пред медиите представителят на албанският Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Арбер Адеми.

Той назова обръщението в Народното събрание на Гордана Силяновска " тирада за 8 март ", добавяйки, че в обръщението на новия президент на Северна Македония не е имало нито дума за НАТО, Европейски Съюз, уговорките и провокациите, които предстоят пред страната.

" Каза, че е време за единение, а загатна единствено двама водачи от македонския блок, нямаше нито дума за етническите общности, нито за измененията в конституцията, нито дума за поддържане на положителни междуетнически връзки, нито за Рамковия контракт от Охрид, нито за Преспанския контракт, нито за Договора за добросъседство с България ", съобщи Адеми.

Още преди изборите Силяновска се зарече да не употребява " Северна ", когато загатва името на страната в формалните си изказвания.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР