Бойко Борисов след 5 юли 2009 година е искрено щастлив

...
Бойко Борисов след 5 юли 2009 година е искрено щастлив
Коментари Харесай

Пътят на Кристалина към върховете и скандала

Бойко Борисов след 5 юли 2009 година е откровено благополучен – към този момент е водач на победилата в парламентарни избори нова партия ГЕРБ и след три седмици ще се закълне като министър-председател на България. Приема в Банкя претенденти за министри и техните лобисти, седнал на два стола в директния смисъл на тази дума – по това време е със строшен крайник след спорт. Той е спокоен за най-отговорния и тежък пост във всеки кабинет – този на финансовия министър. Един от най-близките му, на които безусловно има вяра, му е показал 56-годишната Кристалина Георгиева, която по това време не е обществено известна, написа 24 часа.

Една от десетките вицепрезиденти на Световната банка, в началото е вид за министър-председател в навечерието на изборите през 2009 година, когато множеството анализатори, а и кръгът към Борисов, са уверени, че Българска социалистическа партия и ГЕРБ ще имат еднакъв резултат. Тогава са се оглеждали за компромисна и уважавана от леви и десни фигура. Година преди лудо да се завърти кариерата на Кристалина Георгиева – 2008 година, тя се качва от началник на отдела за Русия в Световната банка на етажа на вицепрезидентите, където дава отговор по тематиките екология и стабилно развиване.

След съдбовните 13 години нагоре към всевъзможни върхове, тъкмо от тази постройка идва най-голямата заплаха за кариерата на българката. Животът от 2009 година до 2021 година свързва водача на ГЕРБ с тази постоянно усмихната и доброжелателно изглеждаща жена. Тя е вид за всевъзможни постове в България – от президент през министър председател до началник на Българска народна банка. Кристалина Георгиева обаче в никакъв случай не приема оферта от родината си. Тя гледа на открито и нагоре. Борисов е индивидът, който има вяра мощно, че тя ще му помогне с интернационалните контакти. На него като политик и на България като страна. Реалността като че ли е по-различна. Кристалина Георгиева играе най-много за себе си.

У нас постоянно е сред Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили, само че не и същински в ГЕРБ. Неинформирани я афишират за артикул на кръга “Капитал ”, само че тя импровизирано споделя, че преди години дава концепцията на издателя му да направи стопански седмичник. Факт е, че Иво Прокопиев е издателят и предприемачът, на който въпреки всичко Борисов се доверява за икономическия екип в първото си държавно управление.

А връзката на Кристалина с Бойко фактически стартира през 2009 година, когато даже той е сюрпризиран от впечатляващата победа – ГЕРБ печели 39,7 % на изборите против 17,7 на Българска социалистическа партия.

Генералът към този момент вижда себе си като министър председател и офертата към Кристалина Георгиева е тя да стане вицепремиер и финансов министър. Двамата се виждат на няколко пъти в дома в Банкя, само че до финално “да ” от нейна страна по този начин и не се стига. Георгиева бави отговора, а Борисов – състава на новото държавно управление.

На финала тя отхвърля да е финансов министър с обяснението, че влага в пенсионен фонд в Съединени американски щати и в случай че се изтегли от него преди избран период, ще загуби най-малко няколко хиляди $ на месец от бъдещата ѝ пенсия.

Затова и Кристалина Георгиева стартира за двата ѝ препоръчани поста 39-годишния тогава Симеон Дянков, с който двамата се познават от Световната банка.

За Бойко Борисов той е чужд, само че референциите на дамата, на която безусловно ще се доверява през идващите най-малко 10 години, са решаващи. И по този начин, Кристалина Георгиева, която наблюдаващи назовават “човека, който самичък си избира кариерата ”, се връща във Вашингтон.

Една вечер, година по-късно обаче, телефонен диалог още веднъж ще я свърже с Бойко Борисов, който безусловно ѝ подарява поста еврокомисар след грандиозния скандал, в който България попада след извънредно неудачна кандидатура за поста в Еврокомисията. ГЕРБ изстрелва на 5 октомври 2009 година Румяна Желева, която е от съвсем 100 дни външен министър в първото държавно управление на Борисов.

Лош британски и несъответстващи отговори на въпросите в Брюксел провалят Желева за еврокомисар по “международно съдействие, филантропична помощ и реакции при рецесии ”. След тричасово чуване и отговор на над 40 въпроса Кристалина Георгиева споделя на финала, че гледа на себе си “като на прислужник ва народите ” и че може да даде най-хубавото от живота и сърцето си за тях.

Само година по-късно Кристалина Георгиева става “Европеец на годината ” и “Комисар на годината ”, като изяснява триумфа си, че “не съм политик и това доста ми оказва помощ ”.
Български и международни медии разгласяват нейни фотоси от доста точки, където светът претърпява бедствия – от наводнения и свлачища в Хаити до българското село Бисер.
От 2011 година е част от екипа стопански съветници на някогашния министър председател Бойко Борисов. И в тази роля не се тормози обществено да поправя изявленията му. Когато Борисов декларира, че “не сменяш покрива, когато вали ”, намеквайки за изчакване с промени по време на рецесия, Георгиева му се опълчва обществено: “Имаме всички шансове да излезем от посредствеността, в случай че вършим промени ”.
През 2014 година, когато у нас предстоят избори след рухването на държавното управление на Пламен Орешарски, още веднъж името ѝ завърта като длъжностен министър председател на президента Росен Плевнелиев. По това време тя е на месеци от финала на мандата си и опровергава вероятността да се върне в България, като припомня, че поела поста в Брюксел, с цел да усъвършенства репутацията пред външния свят на своята татковина.

Две години по-късно Кристалина Георгиева, която към този момент е вицепрезидент на Европейската комисия, рисково подхваща нов кариерен ход – да се кандидатира за общоприет секретар на Организация на обединените нации.

Прави го персонално, като слага под напън Бойко Борисов. Вкарва безусловно за една нощ в капан неговото държавно управление през есента на 2016 година Когато Министерският съвет към този момент е издигнал кандидатурата на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, страната ни се ангажира с нейната акция по света, безусловно за часове сменяме играча.

Радио “Дойче веле ” тогава подозира, че и при кандидатурата на Бокова, и при кандидатурата на Георгиева има външен напън. И всички обстоятелства насочват към това – в почивен ден “изтича ” информация от кореспондета на тв канала “Ал-Арабия ” към Обединените народи, че Унгария, Латвия и Хърватия готвят да предлагат Георгиева с поддръжката на Германия. Часове по-късно “контролирано ” изтича и удостоверение откъм София, че държавното управление ще номинира втори човек и това фактически ще е вицепрезидентът на Европейска комисия.

Родената през 1952 година, Ирина Бокова е етикирана като кандидатура на партията на Георги Първанов АБВ, част от комунистическата номенклатура и Москва. Родената година по-късно Кристалина Георгиева е показана като избора на Ангела Меркел и Европа с положителното око на Америка.

Бойко Борисов е под същински стрес в края на септември 2016 година, когато и двете дами го търсят по едно и също време за срещи и повече изясненост в оплетения международен проблем.

Премиерът, който другояче наподобява самоуверен, мъчно взема решение. Не подвига телефона на Бокова и до последно не я предизвестява намерено, че България ще играе за Организация на обединените нации с две кандидатури. Преди това ѝ “поръчва ” да е най-малко втора в конкуренцията.

Лидерът на ГЕРБ залага на Георгиева поради въздействието ѝ в Брюксел и нейните персонални уверения, че зад нея стои Германия. А както е известно, Меркел за Борисов по това време е най-ценният политически сътрудник в Европа.

Под този женски напън България прави международен казус и в Организация на обединените нации застават две българки. Представянето на Кристалина е разказано от българските медии съгласно политическите им пристрастия, от “смут от неприятния ѝ британски ” през “шаблонно показване ” до “много добра изява ”.

В последна сметка португалецът Антонио Гутериш става общоприет секретар, а Ирина Бокова – втора. Кристалина Георгиева е предпоследна от 10-те финалисти в това извънредно международно съревнование.

Атаките обаче след краха на огромната персонална упоритост на еврокомисарката ни за Организация на обединените нации са ориентирани главно против Борисов. Бившата евроминистърка Гергана Паси отбелязва, че има “дълбока подигравка във обстоятелството, че Бокова е изпълнила поръката на премиера да е втора, едвам откакто държавното управление е снело поддръжката от нея ”. По това време Румен Радев отбелязва: “Резил от международен мащаб, който ще влезе в учебниците по дипломация ”. Червените желаят оставката на Борисов, а дипломатката Леа Коен го предизвестява, че той ще заплати загубата.

Три години по-късно тъкмо поради Кристалина Георгиева една от най-влиятелните финансови институции в света – Международният валутен фонд, ще смени разпоредбите за назначения.

Българката, която е претендент за първия управителен пост от името на 28-те страни – членки на Европейски Съюз, е навършила 66 години и не дава отговор на условията на МВФ.

Изпълнителното бюро на фонда предлага да падне възрастовата граница, тъй като Георгиева е “брилянтен посланик ”, способен и високопрофесионален финансист ”.

Тя още веднъж е на финала на значимо съревнование освен поради безспорните си персонални качества, само че и поради разпределението на постове в Европейския съюз сред огромните в съюза, където след новите избори се оказва, че Източна Европа остава без значим пост.

Заради негласната спогодба сред Съединени американски щати и Европа нормално Европейският съюз излъчва собствен претендент за МВФ след сделки сред огромните страни. Последният избор, съгласуван от Франция, бе сложен и придружен от съществени различия сред страните членки. Точно френската поддръжка и методът на избора бяха ключът за успеха на Георгиева.

Тя бе препоръчана от Париж като компромисен вид за правоприемник на Кристин Лагард, която пък бе оттеглена от поста, с цел да избави Европейската централна банка. Номинацията на Кристалина стана на втори тур след телефонна дипломация сред Париж, Берлин, Хага и Мадрид, в която тя съумя да се наложи над немската оферта – Йерун Дейселблум.

Две години по-късно – през септември 2021 година,около Кристалина Георгиева избухва огромният скандал, който може да постави завършек на нейната кариера.

За към 10 години тя мина през еврокомисар в Брюксел, основен изпълнителен шеф на Световната банка и основен изпълнителен шеф на Международния валутен фонд. Все ветровити постове, на които се пресичат безчет ползи, сблъскват се международни финансови лобита, а битието им е свързвано с непрекъснати кавги.

От появяването на първия отчет на Световната банка, който упрекна някогашната шефка на финансовата институция в напън по отношение на чиновниците в интерес на по-предно място на Китай в влиятелната ранглиста Doing business, анализатори и наблюдаващи заговориха, че това е краят на нейната кариера. В петък авторитетното лондонско издание “Икономист ” непосредствено прикани Георгиева да се отдръпна от поста на върха в Международния валутен фонд.

“Следващия път, когато МВФ се опита да играе ролята на съдия във валутен спор или да помогне за разсрочването на дълга на страна, взела заеми от Китай, критиците на фонда сигурно ще се базират на това следствие, с цел да подкопаят доверието в институцията. Ето за какво госпожа Георгиева, почитан чиновник на няколко интернационалните институции, би трябвало да подаде оставка ”, упорства в публицистична публикация икономическото списание.

Разбира се, не липсват и наблюдаващи, съгласно които макар абсурда Георгиева е постоянна на позицията си.

Трети предвиждат, че отдръпване е допустимо, само че единствено в случай че амбициозната българка сама реши да си тръгне.

Както направи при започване на 2017 година, обръщайки тил на Брюксел по свое предпочитание, макар че бе един от най-разпознаваемите и сполучливи еврокомисари. Напусна, с цел да стане основен изпълнителен шеф на Световната банка, и то на пост, особено конструиран за нея.

Родена е на 13 август 1953 година в София, майка ѝ е от град Любимец, а нейният татко е внук на революционера и политик от Елена Иван Кършовски.

Днес Кристалина е щастливо омъжена, с една щерка и две внучки.

През 1976 година приключва политическа спестовност във ВИИ “Карл Маркс ”, в този момент УНСС. Година по-късно стартира научна кариера в института, където става доцент. 10 години по-късно пази докторска дисертация на тематика “Екологични политики и стопански напредък в Съединени американски щати ”.

Контактна и непрестанно четяща, бързо става почитан посетител в непознати университети.

Изнася лекции в катедрите по стопанска система на Лондонското учебно заведение по стопанска система, в Университета на Южния пасифик във Фиджи, както и в далечния Австралийски народен институт, където преподава за стопанските системи в преход.

Специализира корпоративни финанси в Масачузетския софтуерен университет и в Харвардското бизнес учебно заведение по образователна стратегия за фрагменти на Световната банка. Това явно е първият сигнал, че банката, която се слави с акуратен асортимент на хората, е обърнала внимание на българката. През 1993 година тя стартира работа в Световната банка.

Кариерата ѝ там относително бързо полита нагоре – от 2000 до 2004 година към този момент оглавява отдел за стабилно развиване, след това 3 години е началник на отдела за Русия, а от март 2008-а става вицепрезидент на Световната банка.

След номинация от София за български еврокомисар през 2017 година по време на цялото ѝ престояване в Брюксел за нея не се чу отрицателна оценка.

“Георгиева въобще не е от прословутите комисари – “приспивателни хапчета ”, с които президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заобикаля да се вижда. Тя има какво да каже ”, споделя усещанията си някогашен чиновник на комисията. По-важното е, че тя може да наложи мнението си на останалите. Например за политиката за назначение на повече дами на високи позиции. Или с условието си чиновниците на институциите, които оглавява, да не идват на работа с хрумвания какво не може да стане, а по какъв начин да се случи по най-хубавия метод.

Днес кариерата ѝ за първи път е под въпрос. Бордът на шефовете на МВФ разгласи, че ще заседава изключително, с цел да разиска упреците против Георгиева. А с изключение на “Икономист ” и републикански сенатори желаеха оставката ѝ като ръководещ шеф. Дали това ще се случи, евентуално ще стане ясно до седмица.

Сега, преди идните президентски избори, името на Георгиева още веднъж влезе в оборот – някои побързаха да я посочат като номинация на ГЕРБ за президент. А от “Има подобен народ ” на Слави Трифонов смъкнаха леко равнището, като я “включиха ” и в конкуренцията за шеф на Българска народна банка. Засега тя не е коментирала последните клюки по собствен адрес.

Близки до Кристалина обаче считат, че изходът от интернационалния скандал ще предопредели възможното ѝ присъединяване или отвод от родния политически живот.
В момента няма кой да се наеме с точна прогноза каква ще е развръзката. Вторият отчет на Световната банка демонстрира намаляване на недоказаната виновност на Георгиева, която тя спестовно отхвърли. В него към този момент няма посочени с пръст, а се приказва за напън от държавни управления във връзка класацията за правене на бизнес. Решението е в ръцете на борда на МВФ.

Или в ръцете на самата Георгиева, за която доверието и достойнството сигурно имат значение.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР