БНР и музиканти продължават вече популярната образователна програма, насочена към

...
БНР и музиканти продължават вече популярната образователна програма, насочена към
Коментари Харесай

10-годишния Ивайло Василев като Моцарт в концерт-спектакъл на рождения ден на гениалния композитор

БНР и музиканти не престават към този момент известната просветителна стратегия, ориентирана към децата – отворените порти на Симфоничния оркестър на БНР, в която идват малчугани от детски градини и учебни заведения и се срещат с съществени термини и принадлежности (програмата е толкоз сполучлива, че има чакащи). Своеобразно продължение е новата стратегия - По следите на гения, в която се показват музикални столетия посредством присъщ композитор, глас или инструмент. Събитията се осъществят в Балната зала на Двореца (Националната художествена галерия) на пл. „ Александър I ".

Тази събота - 27 януари, навръх рождения ден на Моцарт, от 10:30 ч. и от 12:30 ч., още веднъж сме по следите на гения. Именно тогава в Балната зала ще си напомним гениалния австриец посредством 10-годишния български гений Ивайло Василев. Той дружно с прелестната пианистка Гергана Несторова ще се превъплътят в функциите на дребния Моцарт и неговата обичана сестра Мария Анна Моцарт („ Нанерл " ).

Гид в това музикално пътешестване във времето ще е артистът Стоян Младенов, който ще изясни какво е рондо, струнен квартет, валдхорна, дует и други Актьорът и музикантите ще поведат феновете с усмивка по следите на гения на Моцарт и Хайдн в едно музикално-театрално странствуване в класическата ера. Режисьор на концерт-спектакъла „ Усмивката на Моцарт " е Елза Лалева.

Макар и да от семейство на правист и програмист, Ивайло се влюбва в пианото (и музиката) още 4-годишен, описа той в студиото на Радио София. Започнал е с цифрово пиано – мечтан подарък, донесен от Дядо Коледа, а продължението в Музикалното учебно заведение, несъмнено, е на акустичен инструмент. Любимите му композитори са Рахманинов и Прокофиев.  Снимка

А с изключение на многото часове като реализатор Ивайло към този момент и композира.
Негово осъществяване е включено в цифровите учебници по Музика за първи клас.
Има забележително дълъг лист с награди от участия в интернационалните състезания.

В момента се упражнява над репертоар, който затруднява и студенти. Готви се за концерт в Хамбург.
На 20 февруари на 10-годишния гений му следва професионален запис в БНР.

Чуйте целия диалог на Лили Големинова с музикалния специалист Петя Цветанова и 10-годишния пианист Ивайло Василев.

Билетите за тази събота са на цена от 10 лева и могат да бъдат закупени авансово на касата на Рекламно-информационния център на БНР (бул. " Драган Цанков " № 4), както и в Двореца в деня на концерта.
Онлайн резервации на имейл, като  билетът важи и за експозицията на Националната изложба.
Входът за деца до 12-годишна възраст е свободен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР