Расте интересът към винила и компактдисковете. Все повече хора в

...
Расте интересът към винила и компактдисковете. Все повече хора в
Коментари Харесай

Плочите се завръщат, все повече хора купуват музика на винил

Расте ползата към винила и компактдисковете. Все повече хора в Русе търсят остарели плочи поради достоверния тон, който носи атмосферата на времето си. Завръщане има и към музиката, записана на дискове, които през днешния ден мъчно могат да се намерят и по интернет, дори и от запалените меломани.

За да намерят музиката, която ги вълнува, и то записана на винил, меломаните постоянно преглеждат уеб сайтове и обикалят базари. В Русе обаче има и " Дом на плочата " – не огромно помещение, в което в сандъци за муниции е подредени музика, обгръща стотици години – от класиката, през рока и диското, до най-новите реализатори. И тук идват да продадат, разменят или дори да подарят плочи доста русенци.

" В случая подаряваме грамофон и търсим подарък, който да върви с грамофона “, сподели пред Българска национална телевизия Георги Топчийски.

" Плочи изнамирах в антикварни магазини, където съумея и сигурно стана една традиция у дома “, посочи Николета Христова.

Тук има редки плочи, само че те са забавни за тези, които харесват избрания жанр музика или реализатор, или ера. Като албума на Бони М от 70-те. Или сборна плоча със западни шлагери, издадена в Иран преди 1979 година.

" Елтън Джон, Клив Ричард, Афродайтис Чайлд – първата група на Вангелис. Издадена в Иран преди революцията, когато иранският шах е бил на власт и американците са му били най-големите приятели…. И всичко прозападно като музика 99% е било унищожено “, добави Делян Димиев – съдружие " Русенски меломани “.

Делян Димиев споделя, че се е възобновило търсенето и на компактдискове.

" Аудиодисковете се връщат и то с интерес, догонващ грамофонните плочи. Те са радикално разнообразни. Едното е цифров формат, доста комфортен за прилагане, а другото е прахосъбирачка, за която непрекъснато би трябвало да се грижиш за нея “.

Но пък винилът си остава носителят на музиката за ценители, споделя Делян Димиев. И счита, че този вид звучене ще намира от ден на ден фенове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР