Благодаря за прекрасното домакинство на днешната среща. Благодаря на Германия

...
Благодаря за прекрасното домакинство на днешната среща. Благодаря на Германия
Коментари Харесай

Меркел поздрави Борисов за положителното развитие на отношенията на Балканите

„ Благодаря за прелестното домакинство на днешната среща. Благодаря на Германия за това, че го има Берлинския развой “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на взаимната конференция с премиера на Полша Матеуш Моравиецки, с канцлера на Германия Ангела Меркел и с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Те участваха в Срещата на върха на самодейността „ Берлински развой “ в Познан. Премиерът Борисов изрази вяра, че с сътрудника си Зоран Заев ще създадат положително председателство идната година, когато двете страни ще бъдат домакини на Срещата на върха.

„ Западните Балкани са шест страни, които, за наслада, са оградени единствено от страни на Европейски Съюз, те са вътре в Европа “, акцентира българският министър-председател и добави, че те би трябвало да положат старания в опазването на мира в района, религиозната приемливост и битката с проведената престъпност.

„ Това, което предложих на Заев, е да включим екологията и опазването на природата в нашите задания. Ако има нещо, с което ние в Западните Балкани да се гордеем, това са красивата природа, чистотата на въздуха, на водата “, уточни Бойко Борисов. Той беше безапелационен, че е належащо да се обезпечи вероятност за младежите, които би трябвало да бъдат окуражавани и поощрявани да останат на Балканите.

Полският министър председател Матеуш Моравиецки съобщи по време на конференцията, че е извънредно скъпо страните от Европейския съюз да споделят своя опит със страните от Западните Балкани. „ Там, където съществуват някакви исторически разлики, заслужава да се заложи на икономическо съдействие и вложения “, сподели още Моравецки.

Полският министър председател благодари на канцлера Ангела Меркел за поддръжката на самодейността „ Берлински развой “ и на българския министър председател Бойко Борисов за взаимното председателство на формата, което страната ни ще има дружно с Република Северна Македония.

По време на конференцията канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи, политическите компликации би трябвало да се преодоляват от всички дружно.

„ Ние от опита на Обединението на Германия знаем, че би трябвало да се построяват мостове “, добави канцлерът Меркел. Тя поздрави България и Република Северна Македония за идното взаимно председателство.

Канцлерът на Германия подчертава и върху позитивното развиване на връзките сред страните от Западните Балкани в резултат на честите срещи сред държавните им ръководители по самодейност на българския министър-председател Бойко Борисов в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази удовлетворение от напредъка по процеса на съдействие в района и от дейната активност по реализирането на инфраструктурните планове.

„ Такива планове в действителност демонстрират резултата от Берлинския развой. Както сподели Борисов – ние сме заобиколени от страни членки на Европейски Съюз, ние сме в Европа “, акцентира в изказването си Зоран Заев. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР