Бизнесът иска спешни финансови мерки от държавата, заради цената на

...
Бизнесът иска спешни финансови мерки от държавата, заради цената на
Коментари Харесай

След поскъпването на природния газ: Бизнесът настоява за спешни финансови мерки

Бизнесът желае незабавни финансови ограничения от страната, поради цената на природния газ. След като през вчерашния ден регулаторът вкара фрапантното повишаване от 30 на 100, през днешния ден последваха остри реакции. Фирмите плануват съществени проблеми с доставките и даже банкрути, осведоми.

Станислав има верига сладкарници и пекарни. Работят в няколко града на страната, само че проектите им за още обекти са поставени на пауза. Причината – непрекъснато растящите цени на ток и газ. Така вместо да разшири бизнеса си, Станислав към този момент се чуди по какъв начин да го резервира.

"Повишаването на цената на газа и на тока се отразява на производството като вдигнем цените към крайния клиент. Цените са близо 10 пъти от горната страна. Единственото нещо, което би трябвало да създадем ние, е да вдигнем крайната цена на крайния артикул ", разяснява притежателят на верига сладкарници и пекарни Станислав Сивков.

Проблемите на Станислав са същите и за тежката промишленост. Там непосредствено приказват за съкращения и затваряния. Сметките за ток и газ са се нараснали с хиляди единствено за месеци.

"80-90% от продукцията ни е за експорт и при тези ценови равнища няма да може да се работи и ще би трябвало да се изчака. Вероятно ще се мине и към съкращения ", добави ръководителят на Комитета по енергетика на КРИБ Константин Стаменов.

И до момента в който при тежката промишленост обстановката наподобява без излаз, то Станислав е безапелационен – не клиентите са тези, които би трябвало да заплащат по-скъпите първични материали.

"Не мисля, че в този момент е моментът да се вдигнат цените... Ние сме в невъзможност - нито да вдигнем цените на крайния артикул, обаче нямаме и различен вид, с цел да излезем от това нещо ", добавя Сивков.

Сега бизнесът се надява на обезщетения и за природния газ. Поне за момента такива не се плануват.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР