Бившият президент на Финландия и дългогодишен дипломат Марти Ахтисаари е

...
Бившият президент на Финландия и дългогодишен дипломат Марти Ахтисаари е
Коментари Харесай

Почина Марти Ахтисаари - бивш президент на Финландия и Нобелов лауреат за мир

Бившият президент на Финландия и дълготраен посланик Марти Ахтисаари е умрял на 86-годишна възраст.

Ахтисаари е притежател на Нобелова премия за мир от 2008 година за заслугите си като медиатор за разрешаване на голям брой интернационалните спорове.

Кариерата му стартира като посланик в Министерството на външните работи, бил е и зам.-генерален секретар на Организация на обединените нации в края на 80-те и началото на 90-те.

Ахтисаари става държавен глава на Финландия през 1994 година и остава на поста до 2000 година Ахтисаари поема ръководството в интервал на сериозна икономическа рецесия в страната, предизикана от срутва на Съветския съюз. В същата година страната гласоподава на референдум за присъединението си в Европейски Съюз и стартира по-активно развиване на връзките си със Запада.

По време на мандата му Финландия става хазаин на среща сред американския президент Бил Клинтън и съветския президент Борис Елцин.

Ахтисаари беше част от преговорния екип, който трябваше да убеди Слободан Милошевич да приключи насилието в Косово през 1999 година След края на президентството си той продължава да работи за контролиране на спора сред Сърбия и Косово. Основател е и на организацията " Инициатива за ръководство на рецесии ".

Още през 2014 година Марти Ахтисаари приказва за нуждата Финландия да се причисли към НАТО - исторически прелом в тогавашната политика. Държавата фактически беше призната за член на отбранителния съюз през април 2023 година в отговор на съветската експанзия против Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР