Бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев

...
Бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев е новият шеф на Българска банка за развитие

Бившият ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев е определен за шеф на държавната Българска банка за развиване (ББР), като от назначението го дели единствено утвърждението на Българска народна банка.

Заедно с него за член на управителния съвет е препоръчан и Румен Митров - някогашен чиновник в комисията, оповестява "Капитал ".

Ако бъдат определени, двамата ще имат на практика цялостен надзор над оперативните решения в институцията с 2.2 милиарда лева активи, прецизира изданието.

Според обява на "Банкеръ " номинацията на Мавродиев за изпълнителен шеф на институцията към този момент е изпратена от надзорния й съвет в Българска народна банка за утвърждение, каквото е належащо по закон.

Освен Мавродиев за изпълнителен шеф е препоръчан и един от най-доверените му хора в КФН - Румен Митров. Той беше шеф "Координация, разбор и политика на регулаторната и надзорната активност " (КАПРНД) - една от особено основаните с промени в правилника на комисията дирекции, посредством които бяха дейно конфискувани пълномощия от заместник-председателите.

По правилник ББР се съставлява единствено взаимно от двама изпълнителни шефове (от общо най-много трима), което значи, че в случай че Мавродиев и близкият му Митров заемат тези постове, те ще имат на практика цялостен надзор над оперативните решения в институцията с 2.2 милиарда лева активи към средата на годината.

И двамата нямат банкерски опит и до момента няма изясненост (освен спекулациите за лобиране и лансиране през "Обединени патриоти ") за това по какъв начин се е стигнало до техните номинации и кои техни качества са надвили.

Освен това по устава на банката членовете на управителния съвет се избират от надзорния й съвет, като не е нужно да се привиква общо заседание на акционерите - с изключение на страната, алегоричен миноритарен дял има и Банка ДСК.

Така чисто официално кандидатурите са импортирани в Българска народна банка от тричленния контролен съвет на ББР. В него влизат някогашния зам. - министър на финансите Атанас Кацарчев, който заемаше поста по времето на Милен Велчев, и актуалните зам.-министри на финансите - Кирил Ананиев, и на стопанската система - Лъчезар Борисов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР