От 15 май 2024 г. /Световния ден на климата/, стартира

...
От 15 май 2024 г. /Световния ден на климата/, стартира
Коментари Харесай

Регламент за участие в конкурса Приказният свят на природата

От 15 май 2024 година /Световния ден на климата/, започва Петото /юбилейно/ издание на онлайн екоарт конкурс за рисунка „ Приказният свят на природата ", проведен от Сдружение с нестопанска цел „ Дунавско зарево “. Конкурсът се финансира от Програма „ Култура “ на Община Русе.

В миналогодишното издание на състезанието свои рисунки изпратиха над 700 млади създатели от България, в това число и българчета от Испания, Италия, Португалия, Германия, Англия, Румъния, Република Молдова, Китай, Йордания, Люксембург, Франция и Съединени американски щати. С всяка година географията на състезанието се разширава и ние с съображение можем да кажем, че той се трансформира в значимо арт събитие, както за страната, по този начин и за българската диаспора по целия свят.

Основната цел на състезанието е: посредством средствата на изобразителното изкуство да се предизвика креативност и персонална позиция към запазване на околната среда.

В него могат да вземат участие възпитаници от 1-ви до 12-ти клас. Класирането ще се извърши в три възрастови групи:

Ученици от 1-ви до 4-ти клас;

Ученици от 5-ти до 7 - ми клас;

Ученици от 8-ми до 12-ти клас.

Няма ограничаване в употребяваната художествена техника. Участва се единствено с една рисунка, която би трябвало да бъде сканирана или снимана с фотоапарат/телефон и да бъде изпратена като атачмънт във формат / JPG / на e-mail: [email protected]; [email protected] или като персонално известие на формалната фейсбук страница на Сдружение-Дунавско-сияние.

Рисунките би трябвало да бъдат авторска комбинация и да са съпроводени със следната информация: трите имена на участника, страна, град, учебно заведение, клас и телефон или e-mail за връзка.

Професионално тричленно жури ще прави оценка художествената стойност на творбите онлайн. Освен това, уредниците от Сдружение с нестопанска цел „ Дунавско зарево “, ще премират с по една спомагателна „ Бонус точка “, тези рисунки, които:

Имат къс текст-мото, изразяващо персоналното отношение на художника към опазването на околната среда;

Отразяват естествените хубости на нашата страна – България. Картините би трябвало да са съпроводени с текст, указващ географското място на творбата.;

Имат сюжет обвързван с пъстротата и многообразието на великата европейска река – река Дунав.

И тази година ще се предизвикват произведения с общ сюжет „ Приказният свят на моята България “.

Класираните на първите три места участници от всяка една възрастова група ще получат награди, грамоти и почетни медали.

Новост за този Юбилеен конкурс е учредяването на Комплексни награди /Плакет/ - за най-изявени сложни участници от: учебни заведения, читалища, школи по изобразително изкуство, ателиета по изобразяване и други

Всички рисунки от състезанието ще бъдат експонирани на виртуална галерия във ФБ страницата на сдружението. Предвижда се и образуване на обичайната действителна галерия през месец септември, в която ще могат да вземат участие първите тридесет произведения от всяка възрастова група.

Още една оригиналност в състезанието: в действителната изложбата ще вземат участие истинските произведения на призьорите /класираните на първите три места от всяка категория/. Куриерските услуги са за сметка на участниците. Представените произведения не се връщат, а остават във фонда на състезанието и в бъдеще ще са част от пътуващи експозиции в разнообразни институции – учебни заведения, читалища, библиотеки, галерии и други

Начало на състезанието – 15 май 2024 г. - Световният ден на климата.

Краен период за предаване на рисунките – 17 юни 2024 г./ Световен ден за битка със сушата/.

Резултатите ще бъдат оповестени в страницата на Сдружението на 28 юни 2024 година / В навечерието на Деня на река Дунав /.

Организаторите си резервират правото да употребяват участвалите в състезанието произведения за екологични дела, като наложително показват създателя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР