В Каталуния се провеждат регионални избори, чийто резултат ще се

...
В Каталуния се провеждат регионални избори, чийто резултат ще се
Коментари Харесай

Каталуния избира своя местен парламент

В Каталуния се организират районни избори, чийто резултат ще се отрази на националната политика на Испания. Вотът ще бъде тест както за силата на сепаратисткото придвижване в богатата североизточна част на Испания, по този начин и за политиката на министър-председателя социалист Педро Санчес. Общо девет партии вземат участие в изборите и не се чака нито една от тях да завоюва задоволително гласове, с цел да доближи безспорното болшинство от 68 места в парламентарната зала. Затова основаването на коалиции ще бъде от решаващо значение. Повече от 5 млн и 700 хиляди гласоподаватели имат право да изберат депутати в районния парламент със седалище в Барселона.
Мисля, че хората са изтощени, доста изтощени. Но не мисля, че смяната ще бъде допустима тъкмо в този момент, тъй като хората са прекомерно разграничени. Ще би трябвало да се вършат обединения, а те постоянно имат еднакъв резултат.
Долса Ортега, гласоподавател

Сепаратистите държат районното държавно управление повече от десетилетие. Но изследванията на публичното мнение и националните избори през юли демонстрират, че поддръжката за отделянето е намаляла, откогато водачът на Хунтс Карлес Пучдемон оглави противозаконния - и безуспешен - опит за разединение през 2017 г. 

Впоследствие той избяга от страната. Това обаче не му попречи да се кандидатира и на тези избори, защото води акцията си от Южна Франция. В предизборна реч той заяви, че ще се върне в Испания, когато новоизбраните депутати се съберат, за да изберат президент на региона. Пучдемон се надява до тогава да бъде освободен от всевъзможни правни проблеми.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР