Биполярното разстройство е психично заболяване, което се характеризира с периодични

...
Биполярното разстройство е психично заболяване, което се характеризира с периодични
Коментари Харесай

Живот с биполярното разстройство: Симптоми, лечение и надежда

Биполярното разстройство е психологично заболяване, което се характеризира с периодически промени в настроението, силата и интензивността на индивида. Тези промени могат да бъдат наречени маниакални или депресивни епизоди.

Маниакалните епизоди са интервали, когато индивидът се усеща еуфоричен, има нараснала сила и въодушевление, мислите му са бързи и има потребност от придвижване. Депресивните епизоди, въпреки това, са интервали на огромна горест, безизходност и скептицизъм.

Биполярното разстройство може да се диагностицира при всевъзможен вид хора, в това число и известни персони. Някои от известните персони, които са били диагностицирани с биполярно разстройство, включват:
Винсънт Ван Гог - художникУинстън Чърчил - политикДжим Кери - артист и комедиантКейтлин Дженър - телевизионна личностМария Кери - певицаДеми Ловато - певица и актрисаКейт Мос - моделРъсел Бранд - артист и комедиантФрансоа Митеран - някогашен президент на ФранцияЖан-Клод Ван Дам - артист и боецСелена Гомез - певица, актриса

Тези персони са единствено дребна част от многото известни хора, които са живели или живеят с биполярно разстройство. Важно е да се означи, че биполярното разстройство може да бъде ръководено с вярна диагностика, лекуване и грижи. Всички те са известни и възприемани като сполучливи и надарени, макар обстоятелството, че са били диагностицирани с биполярно разстройство.

Лечението на биполярното разстройство може да включва композиция от медикаментозна терапия, психотерапия и изменение на метода на живот.

Медикаментозната терапия е нормално съществена част от лекуването на биполярното разстройство. Лекарства като литиев карбонат, валпроева киселина, ламотригин и други се употребяват с цел да оказват помощ на пациента да управлява настроението си и да понижи честотата и силата на маниакалните и депресивните епизоди.

Психотерапията може да помогне на пациента да разбере своето положение и да научи да се оправя със напрежението и споровете. Терапевтичните техники могат да включват когнитивно-поведенческа терапия, интерперсонална терапия или психоанализа.

Изменението на метода на живот може да включва постоянна физическа интензивност, здравословна диета, постоянно сън и отбягване на използването на алкохол и опиати.

Важно е да се поддържа постоянна връзка със експертите, които лекуват биполярното разстройство, и да се следва проектът за лекуване, с цел да се понижи риска от рецидиви и да се усъвършенства качеството на живот.

Точната причина за биполярното разстройство не е известна, само че се счита, че това е многопричинно заболяване, което включва генетични, биологични и околни фактори.

Генетичните фактори имат забележителна роля в развиването на биполярното разстройство. Хората, чиито родители имат биполярно разстройство, имат по-висок риск от развиване на болестта.

Биологичните фактори включват промени в химичния баланс в мозъка, в това число промени в равнищата на невротрансмитерите като серотонин, допамин и норадреналин, които управляват настроението и държанието.

Околните фактори като стрес, контузия и корист с опиати и алкохол могат да усилят риска от развиване на биполярното разстройство или да провокират рецидив на признаците.

Въпреки че точните аргументи за биполярното разстройство не са известни, значимо е да се знае, че това е действително заболяване, което изисква професионално лекуване и поддръжка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР