Биляна Дудова няма да участва на Европейското по борба в

...
Биляна Дудова няма да участва на Европейското по борба в
Коментари Харесай

Скандал в борбата, Вальо Йорданов напуска федерацията, избраха Тайбе да се бори на Евро 2022

Биляна Дудова няма да взе участие на Европейското по битка в Будапеща (28 март - 3 април). Световната и европейска шампионка е била зачеркната от федерацията, която реши в кат. до 62 кг да се бори Тайбе Юсеин. Двете националки трябваше да вземат участие в преборване за титулярното място в състава, само че то не се състоя, откакто Юсеин бе с по-голямо персонално тегло. От централата избраха бронзовата олимпийска медалистка в категорията от Токио 2020. Основната причина за разрива е, че Дудова не се готви с националния тим.
Поради тази причина във федерацията настана ерес. Почетният президент Валентин Йорданов и други двама членове на УС подадоха оставки поради поддръжката си към Дудова. Всичко бе осветено на Общото заседание, на което стана ясно, че скоро ще има ексклузивен конгрес, с цел да бъдат официализирани измененията.
" Победих Тайбе на " Дан Колов ", само че пропущам Европейското. Не е обикновено, тъй като не съм от тима на Петър Касабов, да бъда ощетявана по подобен метод. От пет Европейски имам четири трофеи, а от две Световни завоювах златен и сребърен орден. И да бъда подигравана по подобен метод. А заплатата, която получавам от федерацията за предходната година, че съм европейска и международна шампионка, която ще взема, тъй като към момента не съм получавала тази година, е колкото възнаграждението на чистачка. Това обикновено ли е? Докога би трябвало да понасям тези неща, докога би трябвало да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния тим? Какво би трябвало да направя в тази обстановка ", запита Дудова.
" Като Управителен съвет единствено утвърждаваме съставите. Подкрепили сме състава, който е подал националният треньор. Биляна бе подадена на 59 кг. Ще има промени във федерацията ", сподели ръководителят на БФ Борба Христо Маринов.
Европейското в Будапеща започва в понеделник, 28 март. По предложение на селекционера Петър Касабов Управителният съвет на федерацията утвърди Тайбе Юсеин да ни показва в категория до 62 кг.
" Има треньори, те дефинират критериите и оттам-нататък си носят отговорност - сподели Христо Маринов, президент на федерацията. - Ние, като Управителен съвет, единствено одобряване съставите. Подкрепили сме състава, който е подал националният треньор. Биляна беше подадена за кат. 59 кг ".
От началото на сезона Дудова се състава в по-горната категория до 62 кг, която е олимпийска, а не в неолимпийската до 59 кг.
И двете са международни и европейски шампионки, а Тайбе Юсеин завоюва и бронз на олимпиадата. До момента двете имат две срещи, салдото е еднакъв 1:1 победи. В първата Биляна загуби на държавния шампионат, само че взе реванш на шампионата " Дан Колов ". И трябваше да дефинират коя да отиде на европейско състезание след преборване в Благоевград. Тогава с решение на Управителния съвет състезателките трябваше да бъдат на точни килограми. Тайбе Юсеин обаче се оказа по-тежка.
" Аз няма да се състезавам на европейското състезание, в случай че победих Тайбе на шампионата " Дан Колов ", в случай че съблюдавах разпоредбите, които бяха казани от Управителния съвет на Българската федерация по битка - сподели Биляна Дудова. - Не че съм направила доста, само че от пет европейски шампионати имам четири трофеи и от участия на две международни шампионати имам златен и сребърен орден. И да бъда подигравана по подобен метод.... Защо не си решим казуса по спортсменски метод, на тепиха. Която е по-добра, да взе участие! ", съобщи Дудова.
Днес бе постоянното Общо заседание на федерацията, което стартира с час по-късно поради липса на кворум.
На форума бе признат докладът за предходната година и одобрен бюджетът за 2022-а, който е като миналогодишния - 3 млн.лв. Но още не е ясно дали той ще остане подобен, тъй като договорът със Спортното министерство още не е подписан и не е ясно какви средства ще бъдат дадени от страната.
На европейското в Будапеща страната ни ще бъде показана от трима рефери - Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев.
При дамите селекционерът Петър Касабов и треньорите Стоян Петков и Серафим Бързаков са заложили на следните състезателки:
50 кг: Миглена Селишка (Левски)
53 кг: Ирена Бинкова (Бургас)
55 кг: Сезен Белберова (Юнак-Локомотив, Русе)
57 кг: Евелина Николова (Ангел Гочев, Созопол)
62 кг: Тайбе Юсеин (Левски)
65 кг: София Георгиева (Левски)
72 кг: Юлияна Янева (Юнак-Локомотив)
76 кг: Мария Оряшкова (Юнак-Локомотив)
В свободния жанр треньорският щаб Валентин Ангелов, Йордан Денев и Димитър Кумчев ще разчитат на:
57 кг: Микяй Наим (Димитровград)
61 кг: Георги Вангелов (Юнак-Локомотив)
65 кг: Владимир Дубов, (Миньор, Перник)
70 кг: Рамазан Рамазанов (Илия Павлов, Велико Търново)
74 кг: Али-Паша Умарпашаев (Юнак-Локомотив)
79 кг: Мирослав Киров (Юнак-Локомотив)
86 кг: Ахмед Магамаев (Юнак-Локомотив)
92 кг: Ахмед Батаев (Юнак-Локомотив).
В класическия жанр треньорите Братан Ценов, Емил Будинов, Тарек Абделслам и Емил Иванов ще разчитат на:
55 кг: Стефан Григоров (Слава, Монтана)
60 кг: Едмонд Назарян (ЦСКА)
67 кг: Иво Илиев (ЦСКА)
72 кг: Дейвид Димитров (ЦСКА)
77 кг: Айк Мнацаканян (ЦСКА)
82 кг: Росиан Дермански (Ботев-93, Враца)
87 кг: Йоан Димитров (Ботев-93, Враца)
97 кг: Кирил Милов (ЦСКА).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР