Библейските кървави дъждове“, които се излели над Западна Испания през

...
Библейските кървави дъждове“, които се излели над Западна Испания през
Коментари Харесай

Кървавите дъждове над Испания намериха обяснение

Библейските „ кървави дъждове “, които се излели над Западна Испания през миналата есен, били артикул на проявата на червени водорасли в горните пластове на атмосферата, където се образуват дъждовните облаци.

Това излиза наяве от публикация, оповестена в Spanish Royal Society of Natural History Journal.

В началото на предходната есен жителите на няколко села в покрайнините на Самора почнали да мислят, че е почнал краят на света – реки, басейни и прочие резервоари ненадейно се запълнили с кървавочервена течност.

В опит да разкрие повода на това извънредно събитие, един от жителите на този край – Жоаквин Перес – обърнал внимание, че преди появяването на „ кръвта “ във водоемите над Западна Испания се излели мощни дъждове. Той решил, че те може да са били източник на този цвят, и ревизирал своята доктрина, като събрал мостри дъждовна вода в идващите дни.

Подозренията му се удостоверили – дъждовната вода в действителност била оцветена в алено. Перес забелязал, че във водата се съдържали дребни частици, които ѝ придавали алената багра. Той решил да разбере какво съставляват те и изпратил мостри от водата на учените от университета на Саламанка.

© Joaquín Pérez

Когато химиците от университета под управлението на Хавиер Лоцано (Javier Lozano) анализирали наличието, с удивление разкрили, че виновници за „ кървавия дъжд “ били сносно известните на публиката червени водорасли Haematococcus pluvialis.

Днес те се употребяват необятно в индустрията за произвеждане на оцветители и антиоксиданта астаксантин, който се появява в огромно количество в обвивката на този бацил, когато не му доближават хранителни субстанции или светлина. Благодарение на това в неподходящи условия транспарантните води на реките и езерата се оцветяват в яркочервен цвят.

Засега учените не знаят по какъв начин тези микроби може да са се появили в дъждовните облаци над Иберийския полуостров, защото Haematococcus pluvialis нормално населяват умерените и арктичните ширини и в действителност отсъстват в по-топлите райони на Земята.

Съдейки по характера на придвижването на ветровете в дните, предшестващи „ кървавите дъждове “ през есента на 2014 година, техен източник може да са както западните райони на Португалия, по този начин и изтокът на Северна Америка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР