Бангладеш и Индия са постигнали споразумение да извършват търговия, използвайки

...
Бангладеш и Индия са постигнали споразумение да извършват търговия, използвайки
Коментари Харесай

Индия и Бангладеш загърбват долара, ще търгуват със собствените си валути

Бангладеш и Индия са постигнали съглашение да правят търговия, употребявайки съответните си валути - по този начин и рупия, с цел да заобиколят господстващото състояние на щатския $ и да насърчат районния бизнес, както оповестява чиновник на Бангладешката банка (ББ) пред Анадолската осведомителна организация.

Това решение е взето от двете прилежащи страни в отговор на рецесията с $, пред която са изправени редица страни, в това число тези от района, заради продължаващия спор сред Русия и Украйна и произлизащото от него напрежение върху доларовите запаси, държани от централните банки. Медиите оповестяват, че процесът на импорт в Бангладеш е бил нарушен заради дефицит на долари в комерсиалните банки.

Длъжностни лица в двете страни считат, че осъществяването на транзакции в таки и рупии, наред с $, ще помогне за облекчение на натиска върху доларовите запаси и за понижаване на комерсиалните разноски.

Съгласно тази нова договореност цените на вноса и износа сред двете страни могат да се обменят непосредствено, като се употребяват таки и рупии.

Основната цел на това решение е да се подтиква районната търговия, да се понижат бизнес разноските и да се ускорят транзакциите.

Според Мезбаул Хаке, изпълнителен шеф и представител на ББ, Индия е значим търговски сътрудник за Бангладеш и този ход ще докара до понижаване на разноските, по-бързи транзакции и увеличение на районната търговия.

Хаке уточни образците със Сингапур-Индия, Сингапур-Малайзия и Австралия-Южна Африка, където търговията и транзакциите към този момент се правят в локални валути.

За да изпълнят това решение, Sonali Bank и Eastern Bank в Бангладеш са почнали развой на разкриване на транзакционни сметки в State Bank of India и ICICI Bank. По същия метод двете индийски банки откриват сметки в двете банки в Бангладеш. Хаке изрази вяра, че този развой ще стартира през юни.

По-рано ББ съобщи, че ще разреши на банките да откриват акредитиви в рупии, в случай че желаят, и всеки търговец в Бангладеш може да направи същото за задачите на вноса или износа.

Неотдавна делегация от Индия посети Дака и организира диалози със Sonali Bank и Eastern Bank. Централните банки на двете страни взеха политически решения в поддръжка на тази самодейност.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР