Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предупреди, че амбициите на Скопие за

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предупреди, че амбициите на Скопие за
Коментари Харесай

Мицотакис: Новият президент на РСМ застрашава европейското ѝ бъдеще

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предизвести, че упоритостите на Скопие за присъединение към Европейския съюз са застрашени, в случай че Преспанското съглашение бъде нарушено.

Мицотакис осъди държанието на новоизбрания македонски президент Гордана Силяновска-Давкова, която назова страната си „ Македония “, а не с конституционното ѝ Северна Македония, при клетвата си на 12 май.

„ Провокативното решение на новия президент да наруши формалния текст на клетвата си и да назовава страната си с друго име съставлява противозаконна и неприемлива самодейност. То нарушава Споразумението от Преспа и конституцията на нейната страна. Силяновска също по този начин подкопава бъдещите вероятности на своята страна ", написа Мицотакис във Фейсбук.

„ Добре знае се, че като съпротива партия „ Нова народна власт “ гласоподава срещу съглашението от 2019 година Всъщност тогава предупредихме за проблемите, които ще основат неговите дефекти. Като държавно управление обаче уважихме гръцкия автограф под интернационален контракт, който обвързва страната. За страдание, последното развиване на събитията удостоверява нашата поредно внимателна позиция ", сподели той.

„ Гърция отхвърля маневри като тези, с които госпожа Силяновска стартира своя мандат. Гърция я приканва да се върне към законните си отговорности и държание, уместно на нейната роля. Ние изрично заявяваме, че няма да приемем сходни неточности. И още веднъж подчертаваме, че всеки прогрес в двустранните връзки, както и всяка стъпка на Скопие към Европа, зависи от откровеното съблюдаване на споразуменията, от вярното потребление на конституционното име на прилежащата страна и, несъмнено, от избягването на провокации ", акцентира гръцкият министър председател.

Припомняме, Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на РСМ сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР