Българската фармацевтична група Софарма“ получи одобрение от сръбския антимонополен орган

...
Българската фармацевтична група Софарма“ получи одобрение от сръбския антимонополен орган
Коментари Харесай

„Софарма“ получи одобрение да купи сръбската Pharmanova

Българската фармацевтична група „ Софарма “ получи утвърждение от сръбския антимонополен орган за поетапно придобиване на тамошния производител на витамини и други хранителни добавки Pharmanova. Българската компания стартира да се оглежда за вероятни придобивания и агресия в западната ни съседка още при започване на годината, а през юли подписа прелиминарен контракт за сръбския си съперник.

По силата на съглашението „ Софарма “ ще придобие всички акции на Pharmanova в границите на идващите две години. Планът е още тази година – в първия стадий от договорката – да бъдат трансферирани 25%, идната година – още 50% и през 2025 година – останалите 25%.

Сумата по договорката остава неразкрита.

Pharmanova създава генерични медикаменти и медикаменти без рецепта, хранителни добавки, мехлеми и медицински произведения за пазарите на Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. За миналата година компанията е осъществила чисти доходи от продажби в размер на 10.2 млн. евро.

Компанията е учредена през 1991 година и получава лиценз за произвеждане на генерични лекарства през 2002 година До 2007 година тя се трансформира в най-големия частен търговец на едро в Сърбия, като има и лична верига аптеки.

Сръбският пазар не е непознат на „ Софарма “ – в търсене на разширение тя навлезе на него още през 2015 година, а две години по-късно закупи мажоритарния дял от най-бързо развиващия се фармацевтичен дистрибутор в Сърбия – Lekovit d.o.o. Година и половина по-късно компанията напълно закупи сръбското сдружение.

В Югоизточна Европа „ Софарма “ към този момент има активност в Молдова. Освен това е дейна и в Украйна, Русия, Беларус, Азербайджан и Грузия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР