България ще бъде една от осемте държави, в които ще

...
България ще бъде една от осемте държави, в които ще
Коментари Харесай

Целта на суперкомпютъра у нас ще е да се...

България ще бъде една от осемте страни, в които ще проработи европейски суперкомпютър до края на 2020 година. Компютърът, който ще бъде построен в България, е толкоз мощен, колкото подобен в НАСА. Сред сферите на приложение са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и други Европейска комисия ще вложи 1 милиарда евро в развиването на тази значима сфера. За плана у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат ситуирани в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

Осемте центъра ще работят в поддръжка на европейските научни служащи, индустрията и бизнеса и ще създават нови приложения в редица области - от основаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на околната среда.

Заместник-председателят на Българския конгрес на бизнес водачите Ираван Хира разяснява, че задачата на инвестицията у нас е тя да бъде налична за бизнеса в България.

По думите му Европа има огромно закъснение от останалите сили в света, които разполагат със суперкомпютри.

"Днешните технологии събират ужасно огромно количество информация в действително време. Тази информация се пресмята и се вършат разнообразни варианти или сюжети и водещият може да избере ", уточни Хира.

Той изясни, че суперкомпютърът ще може да прави неща, проби, проучвания, калкулации за доста малко време, което ще пести и доста средства на бизнеса.

"Най-хубавото на този план е, че този суперкомпютър няма да бъде за специфични потребности. Целта на тази инвестиция е да бъде налична за дребния и междинен бизнес ", добави Ираван Хира пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БФБЛ уточни още, че към момента не се знае какъв брой тъкмо ще коства достъпът до суперкомпютъра, само че концепцията му е да е наличен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР