България има нужда от стабилно правителство. Предложението настоящият служебен кабинет

...
България има нужда от стабилно правителство. Предложението настоящият служебен кабинет
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Екзотична е идеята служебното правителство да стане редовно

България има потребност от устойчиво държавно управление . Предложението актуалният длъжностен кабинет да стане постоянен е " екзотично ".

Това стана ясно от думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която откри в Софийския университет интернационален теоретичен семинар на тематика - " Да преосмислим средата ни в един постковид свят ". Информацията за семинара е от Администрацията на президента.

" Продължаваме с екзотичните оферти, само че аз считам, че всяка една политическа групировка, когато е тръгнала към избори, би трябвало да си поема отговорността и да бъде подготвена да сформира кабинет със своите специалисти и със своите визии . Иначе, дайте да си имаме един длъжностен кабинет, да си променим Конституцията и да приключим ", съобщи Йотова, представена от БНР.

Според нея страната ни се нуждае от държавно управление, което да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за правда, за правила, за икономическо развиване. Предстои България да подава своя План за възобновяване и да успее да го отбрани в Европейската комисия. По думите й тези провокации надвишават партийния нарцисизъм и за това тя чака разсъдъкът да надделее.

Според вицепрезидента ниската изборна интензивност на предварителните парламентарни избори от 11 юли са въпрос на сериозен разбор. " Буквално би трябвало да се прегледа секция по секция, да забележим кои са хората, които не са отишли до урните ", сподели Йотова .

Тя се съмнява, че машинният избор и ваканцията са причина за отлива на българите от правото да гласоподават. " Задава се един различен огромен въпрос - дали пък хората не откриха за кого да гласоподават ", запита реторично Йотова.

Относно ковид и тестванията около него Йотова бе безапелационна, че не е задоволителна солидарността посред ни единствено по време на рецесия. Трябва да изградим взаимност и във възобновяване от коронавирус пандемията , тъй като другояче пандемията ще продължи да лишава от обществото ни, безапелационна е тя.

" Ако няма интернационална отговорност и помощ, всички ще страдат, тъй като вирусът сподели, че не е зависим на ние и те, на млади и остарели, беднотия или благосъстояние, на свои и непознати, на граници. Не можем да пазим националните си ползи, в случай че не се грижим за тези към нас ", уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът направи паралел сред метода, по който единствено посредством рестриктивни ограничения Европейският съюз опита да овладее финансовата и икономическата рецесия от 2008 година, и решението от 2020 година за невиждано огромния финансов пакет от 750 милиарда евро за справяне с следствията от пандемията и възобновяване на стопанските системи.

Йотова посочи нуждата от храброст за решение на някои от главните въпроси, които стоят пред всички страни -- достъпността до обучение, здравна и обществена грижа, отношението глобализация - стопански суверенитет в подтекста на зависимостта от една страна за снабдяването с медицински консумативи, трансформацията в публичните връзки и следствията от дългата изолираност. " Едно е несъмнено - не страхът и апокалиптичните прогнози вземат решение многочислените проблеми ", посочи Илияна Йотова.

Семинарът, който ще продължи до 16 юли, се провежда от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) в съдействие със СУ " Климент Охридски ", Нов български университет, Техническия университет(София) и френските университети " Париж 1 Пантеон-Сорбона " и " Париж 2 Пантеон-Ассас ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР