България е изключила редица членове от състава на делегацията на

...
България е изключила редица членове от състава на делегацията на
Коментари Харесай

Сваляме от самолета част от делегацията на Лавров

България е изключила редица членове от състава на делегацията на съветския външен министър Сергей Лавров, която би трябвало да прелети над страната ни на път за Скопие.

Това съобщи в отговор на въпрос на Клуб Z външният министър Мария Габриел. Тя дойде в Брюксел за двудневна среща с сътрудниците си от страните членки на НАТО.

Лавров ще пътува за срещата на външните министри на страните от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Тя ще се състои в Скопия от 29 ноември до 1 декември.

Лавров получи позволение за мине над българска територия, въпреки да е в санкц;ионния лист на Европейски Съюз. Дерогациите важат единствено за него, и то когато става дума за присъединяване във значими интернационалните конгреси. В Делегацията му обаче не може да има хора, включени в този лист, стана ясно от думите на Мария Габриел.

„ София в никакъв случай не би си разрешила да даде позволение за прехвръкване над българското въздушно пространство, в случай че нямаме ясна визия за състава на делегацията. Затова с изключение на, че разрешението е краткотрайно – тъкмо за задачата на срещата, тъй като тя е извънредно значима – също толкоз беше значимо да имаме цялостен лист на делегацията. Ясно сме споделили, че когато в листата има човек, включен в санкционните описи на Европейски Съюз, той няма право да пътува. Това сме и създали “, разясни външният министър.

Направено е всичко належащо за съгласуваност с Европейската комисия. Продължителността на направеното за Лавров изключение е доста ясно дефинирана – от 3 часа за съвещанието до 72 часа. Страната ни е поискала и е получила информация за това кой ще бъде в делегацията. И от този лист сме изключили всеки, който е в санкционния европейски лист.

„ Много “, отговори Габриел на журналистически въпрос какъв брой на брой хора са изключени от делегацията на първия съветски посланик.

Делегацията е многбройна, само че това е формат, който всяка страна решщава за себе си. Мария Габриел добави, че също ще води огромна делегация в Скопие, където ще съставлява България.

Тя бе запитана дали ще се срещне със Сергей Лавров на форума.

„ Как може да ми задавате този въпрос. Мисля, че отговорът е доста явен, тъй като България е член на Европейски Съюз и имаме доста ясно признато държание и метод, по който се отнасяме в такива срещи. И считам да застана твърдо зад него, както го върша от ден първи, откогато съм външен министър “, отговори Габриел.

Предполага се, че с Лавров от името на Европейски Съюз ще беседва висшият представител за външната политика Жозеп Борел. Още обаче не е доказано публично, че той ще участва на срещата.

Клуб Z се поинтересува по какъв начин ще реагира България, в случай че съветската делегация закъснее и пропусне крайния период за прехвръкване над страната ни на връщане от Скопие към Москва.

„ На този стадий не сме стигнали до такава степен. Но мога да кажа, че министерството ще реагира при всяка обстановка “, отговори министърът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР