България е една от малкото страни, които продължават да произвеждат

...
България е една от малкото страни, които продължават да произвеждат
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: България обвинява Русия в опит за саботаж във военни заводи

България е една от дребното страни, които не престават да създават руски муниции, което я прави незаместим снабдител за Украйна, написа английският Financial Times (FT).
Според българските управляващи страната създава към 40% от патроните и снарядите, които украинските въоръжени сили употребяват във войната против съветската войска. В допълнение към директните доставки, доста муниции " се изпращат до страни, които са дали запасите си на Украйна “, споделя министърът на защитата Тодор Тагарев пред FT: " Очевидно повече от половината от нашето произвеждане отива непосредствено или непряко в Украйна. ”
" Според нашите оценки към една трета от боеприпасите, нужни на украинската войска в началния стадий на войната, идват от България “, сподели някогашният министър председател Кирил Петков пред Die Welt през януари 2023 година
Значителен дял от доставките се падат на компанията Емко на бизнесмена Емилиян Гебрев, продължава английското издание. През 2015 година два пъти се пробваха да го отровят с отрова, сходна на Новичок. Първият гърмеж в склад на Емко беше през 2011 година, по-късно имаше още няколко диверсии, в това число след началото на войната в Украйна - предходната година, както и тази година, когато избухна огромен пожар в цех в град Карнобат в източната част на страната, споделя Гебрев пред FT.
Инциденти, споделя той, е имало и при други производители на оръжия, само че " допълнително от дузина случаи, свързани с терористични офанзиви и съветската шпионска мрежа в България “, никой не е измамен под отговорност: " Всички следствия стопираха или зациклиха и никой не стигна до съд. "
След рухването на руския режим България " се отпусна прекалено много, създавайки удобна среда за сътрудниците на ГРУ да работят свободно “, споделя Гебрев.
Български чиновник удостоверява пред изданието: " Руснаците са доста заинтригувани от нашите (отбранителни) предприятия и хората, които ги ръководят. Въпросът е по какъв начин управляващите могат да защитят и двете. Небрежните следствия и унищожените доказателства са проблем. Кой ще проверява активността на прокурорите? "
Новото държавно управление, което пристигна на власт през май след години на прескачане на властта, уволни основния прокурор през юни и стартира промени, които би трябвало да създадат по-трудно затварянето и пренебрегването на каузи против корупцията и проведената престъпност, написа FT.
Но " заканите от Русия значат, че би трябвало да се вземат нови ограничения както на национално равнище, по този начин и на равнище алианс “, т.е. НАТО, счита Гебрев.
Докато вниманието на страните от НАТО и международните медии е концентрирано повече от година върху битката с дефицита на 155-милиметрови снаряди, изстреляни от западни оръдия, предоставени на Украйна, огневата мощност продължава да се дефинира значително от руска артилерия и танкове. Eмкo е една от дребното компании, произвеждащи 125 мм танкови снаряди отвън Русия. Това може да изясни опитите на съветските специфични служби да подкопаят производството му.
България е и главен производител на автомати Калашников и патрони за тях. Още в руско време те се произвеждаха по лиценз от Съюз на съветските социалистически републики в завода в град Казанлък, който в този момент се ръководи от частната компания " Арсенал ", приключва изданието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР