Църквата почита паметта на Цариградския патриарх Герман. На този ден,

...
Църквата почита паметта на Цариградския патриарх Герман. На този ден,
Коментари Харесай

Православната църква почита патриарх Герман

Църквата уважава паметта на Цариградския патриарх Герман. На този ден, наименуван още Герман Градушкар, народът ни чества за измолване на дъжд и против градушка. Не се работи, изключително полска работа.

Не се впрягат воловете, с цел да не бие градушка.

Герман е цариградският патриарх, на който църквата посвещава обособен празник в календара – 12 май – поради продължителната му битка с иконоборството. Живял е през VIII в., по времето на император Анастасий, който загатват поради построяването на стените Анастасиеви. След продължителната си битка с иконоборците Герман напуснал патриаршеския трон и заживял в пустинята.

В националната визия се свързва с доста по-древни езически повелители на небесните летни стихии – град, дъжд, огнена буря. Българинът го назовава Герман, Гечо, Джерман, Калоян, Кабаиван, Скалоян, Драганчо и извършва на празника му бит за предизвикателство, измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, тъй като пази хората от градушка. Негови побратими градушкари са Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни).

Имен ден: Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР