Българин е осъден на около шест години затвор по схема

...
Българин е осъден на около шест години затвор по схема
Коментари Харесай

Нашенец спечели добри пари от престъпен бизнес в тъмната мрежа, но агент от ФБР го надуши и...

Българин е наказан на към шест години затвор по скица за продажба на опиати в интернет. Той употребявал така наречен дарк уеб - тъмна мрежа от уеб сайтове, които не са налични без специфичен програмен продукт. Заплащането ставало главно във виртуална валута биткойн. 32-годишният Емил Бабаджов е бил задържан в края на 2016 година - няколко месеца преди огромна акция на ФБР и Интерпол, в която са били затворени най-големите уеб сайтове в тъмната мрежа за продажба на опиати - AlphaBay и Hansa, написа bg-voice.com.

Бабаджов се е признал за отговорен пред съда, че е употребявал псевдонимите " Blime-Sub " (Blime е Emil В. наобратно) и " BTH-Overdose ", с цел да продава опиати в AlphaBay. Той е употребявал интернет браузъра Tor, с цел да скрие физическия си IP адрес и по този начин да стане сложен за улавяне от управляващите. Бабаджов изпращал опиатите от пощенски клон в Сан Франциско до своите клиенти в цяла Америка.

Властите употребявали сътрудник под прикритие, който купил опиати от " Blime-Sub " и те били доставени до пощенска кутия. Пратката съдържала микс от фентанил (силен синтетичен наркотик) и хероин. Според профила на Бабаджов в AlphaBay той е направил над 2,422 продажби на уеб страницата. Най-популярният му артикул е бил точно фентанил, от който единствено 2 мг може да убият човек. Това е опиатът, който бележи максимален скок в свръхдозите в цяла Америка.

Властите са разпознали Бабаджов, откакто наблюдавали неговия имейл до фейсбук профил на името на " Lime Vojabab " (Emil Babajov наобратно). Отново посредством имейла проверяващият сътрудник на ФБР стига до регистрацията на българина в уеб страницата за криптовалути Coinbase.

Властите разкрили пръстови отпечатъци върху прихванатата пратка, а данни от пощенския клон демонстрират, че точно той е купил марката, с която е изпратен пакетът.

В правосъдното съглашение Бабаджов признава, че е продал към 1,141 грама хероин, 66 грама фентанил и 510 грама метаамфетамин посредством уеб страницата AlphaBay.

Бабаджов е бил задържан на 14 декември 2016 година, когато е било и първото му явяване на съда. 20 години затвор и 1 милион $ санкция са грозeли българина по всички обвинявания. През предишния октомври той се признава за отговорен и получава присъда от 70 месеца затвор.

Сайтът AlphaBay стартира работа през декември 2014 година и има над 200 хиляди клиенти и над 40 хиляди снабдители. В него, както и в Hansa, се е продавало всичко - от оръжие до опиати и данни за откраднати персонални карти. Оборотът на уеб страницата е за над един милиард $. AlphaBay е спрян от ФБР на 4 юли 2017 година

Малко преди този момент управляващите в Холандия вземат надзор над конкурентния уебсайт Hansa. Когато ФБР затваря AlphaBay, множеството им клиенти се трансферират в Hansa и по този начин Европол съумява посредством холандската полиция да доближи до имената на доста от търговците в уеб страницата. Над хиляда поръчки дневно са били обработвани на уеб страницата Hansa, множеството от тях за опиати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР