Бъдещето на хапчето за аборт в САЩ ще се решава

...
Бъдещето на хапчето за аборт в САЩ ще се решава
Коментари Харесай

Решават съдбата на хапчето за аборт във Върховния съд на САЩ

Бъдещето на хапчето за аборт в Съединени американски щати ще се взема решение пред Върховния съд. Днес администрацията на президента Джо Байдън разгласи, че е сезирала най-висшата правосъдна инстанция в страната, с цел да оспори рестрикциите, въведени по отношение на потреблението на това хапче, съобщи Франс прес.

По-рано през днешния ден апелативен съд постанови, че хапчето за аборт ще се изписва, в случай че пациентката посети по-късно три пъти доктор и, че то ще бъде позволено за потребление през първите 7 седмици от бременността по отношение на първите 10 седмици до момента. Съдът постанови, че е неразрешено и да се пращат хапчетата по пощата.

Тези рестрикции бяха наложени от апелативен правосъден състав, формиран от трима съдии в Ню Орлиънс, в консервативния американски Юг, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Става дума за хапчето мифепристон, което в този момент се приема в композиция с още едно хапче, с цел да се провокира медикаментозен аборт

Решението на апелативния съд последва решение на тексаски арбитър, който забрани хапчето на територията на страната. В отговор на рестриктивните мерки, въведени от апелативния съд, администрацията на Байдън реши, че те ще имат евентуално големи последствия върху достъпа до аборт в сраната и реши да сезира Върховния съд.

Върховният съд е преобладават от консервативни съдии, откогато промени в него внесе Доналд Тръмп по време на президентството си. Същият съд през юни предходната година анулира правосъдно решение, което осигуряваше конституционна отбрана на абортите в страната, като това докара до възбрана на абортите в петнайсетина американски щата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР