Броят на чуждестранните работници в Сърбия през последните години се

...
Броят на чуждестранните работници в Сърбия през последните години се
Коментари Харесай

Китайци, руснаци, турци, индийци: Сърбия трупа чуждестранни работници

Броят на задграничните служащи в Сърбия през последните години се усилва, а наклонността ще се резервира, като се имат поради изказванията на сръбски публични лица по въпроса за нуждата от импорт на работна ръка, написа белградското издание " Данас ", на което се базира Българска телеграфна агенция.

По данни на Националната работа за претовареност през 2023 година в Сърбия са издадени общо 52 171 разрешителни за работа на задгранични жители. От тях 9872 са били за дами.

Най-много разрешителни за работа са издадени на жители на Китай, Русия и Турция.

След тях се подреждат жители на Индия, Куба, Северна Македония, Непал и Босна и Херцеговина.

Сръбският президент Александър Вучич сподели наскоро, че договорът за основаване на обединен пазар на труда в границите на самодейността " Отворени Балкани " (в мощ от 1 март 2024 г.) е имал добър резултат за Сърбия, защото до момента 3300 души са употребявали тази опция и са почнали работа в Сърбия. Тогава той повтори, че страната изпитва дефицит на работна ръка, въпреки че публично нивото на безработица е към 9 %, отбелязва " Данас ".

Инциативата планува облекчена процедура за достъп на жителите на страните членки - Сърбия, Република Северна Македония и Албания.

" Ще би трябвало да внасяме допустимо най-вече работна ръка от всички краища на света в бъдеще, в случай че желаеме посредством темпото на напредък да запазим икономическата си вероятност и да продължим да се развиваме ", сподели Вучич.

Стопанската камара на Сърбия показва, че има доста преимущества на свободното придвижване на служащи в района. Те включват опция за осъществяване на сезонна работа, понижаване на дефицитните специалности, повишение на доверието на вложителите и напредък на основни браншове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР