Пълномащабната руска инвазия в Украйна предизвика сериозни скокове в цените

...
Пълномащабната руска инвазия в Украйна предизвика сериозни скокове в цените
Коментари Харесай

Защита от високи цени на тока: ЕС окончателно променя енергийния пазар

Пълномащабната съветска инвазия в Украйна провокира съществени скокове в цените на силата в целия Европейски съюз през 2022 година За да се избегнат ценови шокове в бъдеще, Брюксел трансформира структурата на своя пазар на електрическа енергия.

Реформата на пазара на електрическа енергия беше показана за първи път от Европейската комисия през март 2023 година Тя променя регламентите за електрическата енергия от 2019 година и директивите от 2018 – 2019 година, както и регламента по отношение на отбраната против манипулиране на пазара за търговия на едро с сила (REMIT).

Планираната промяна на европейския пазар на електрическа енергия преодоля и последното затруднение този вторник, откакто беше утвърдена от Съвета на Европейски Съюз. В края на предходната година страните-членки на Европейски Съюз реализираха съглашение с Европейския парламент за промяната, която има за цел да отбрани по-добре потребителите от ескалация на цените на електрическата енергия в бъдеще. Освен по-стабилни цени, измененията имат за цел да насърчат и разширението на възобновимите енергийни източници.
Мерки за постоянен и предвидим пазар
За да направи пазарите на електрическа енергия по-стабилни и предвидими, промяната дефинира два основни дълготрайни договорни инструмента, които страните ще могат да употребяват на национално равнище, с цел да преследват своите цели за декарбонизация.

Това са - съглашения за закупуване на сила от ВЕИ (PPA) и двупосочни контракти за разлика (CfD) или „ еквивалентни схеми със същия резултат “.

PPA се дефинират като „ контракти, по силата на които физическо или юридическо лице се съгласява да закупува електрическа енергия от производител на електрическа енергия на пазарна основа “. Такива дълготрайни контракти са доброволни и се основават на пазарни условия на ценообразуване, без регулаторна интервенция. Тъй като тези контракти понастоящем са дейни единствено в някои държави-членки и купувачите са склонни да бъдат лимитирани до огромни компании, промяната има за цел да насърчи потреблението на PPA. Съгласно новата рамка от държавите-членки ще се изисква поощряване на възприемането на PPA, в това число посредством унищожаване на неоправдани бариери и непропорционални или дискриминационни процедури или такси, с цел да се подсигурява предвидимост на цените и да се реализиран националните цели за декарбонизация в региона на енергетиката и климата.

Комисията ще бъде натоварена да ревизира до 31 януари 2026 година и на всеки две години след тази дата дали държавите-членки са постигнали задоволителна бистрота и дали към момента има бариери на пазара на PPA, и ще може да вкара „ съответни насоки “.

В основата на промяната са новите дълготрайни контракти сред държавните управления и производителите на електрическа енергия, по този начин наречените контракти за разлика (CfD). С тези контракти за разлика страните подсигуряват на производителите на електрическа енергия минимална цена на електрическата енергия, в случай че вършат нови вложения. Това се отнася за вложения във възобновими енергийни източници като вятърна и слънчева сила, както и в нуклеарна сила.

Ако пазарната цена падне под контрактувана цена, страната се намесва и компенсира разликата. Ако цената е по-висока, остатъкът отива в страната. Това има за цел да сътвори тласъци за локално произвеждане на чиста електрическа енергия

Преамбюлът на регламента разяснява, че страните членки ще бъдат свободни да избират дали да разчитат на PPA или CfD за своите енергийни преходи. Основната разлика сред тези два инструмента е, че първите разчитат на частни вложители, до момента в който вторите разчитат на обществени субекти, инвестиращи от името на потребителите.
Какво визира потребителите?
В бъдеще потребителите би трябвало да имат право както на контракти с закрепена цена, по този начин и на контракти с динамични цени. Това ще разреши на потребителите да изберат както сигурни, дълготрайни цени, по този начин и контракти с изменящи се цени, в случай че желаят да се възползват от съмненията в цените - да вземем за пример да употребяват електричество, когато е по-евтино за зареждане на електрически коли или за термопомпи. Потребителите също би трябвало да получават значима информация за вариантите, които избират. Освен това на доставчиците не би трябвало да се разрешава едностранно да трансформират изискванията на контракта.

Това би трябвало да подсигурява, че всички консуматори, в това число дребните предприятия, ще се възползват от дълготрайни, налични и постоянни цени и смекчава резултатите от неочаквани ценови шокове “, съобщи Народното събрание през декември.

Държавите също би трябвало да забранят на доставчиците да прекъсват електроснабдяването на уязвими клиенти - в това число при положение на разногласия сред снабдители и клиенти. В случай на рецесия с цените на електрическата енергия, която може да бъде оповестена от страните от Европейски Съюз при избрани условия, цените на електрическата енергия за уязвими клиенти и клиенти в неравностойно състояние би трябвало да могат да бъдат понижени в допълнение.

Достъпът до сила от възобновими източници ще бъде улеснен с помощта на търговията с локално създадена електрическа енергия от възобновими източници (например силата от слънчеви панели може да се продава на съседи).

Регламентът за пазара на електрическа енергия, публично признат през днешния ден, променя сегашния правилник за електрическа енергия, дружно с целеви промени в регламента ACER. Сега той ще бъде подписан и оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз. Той ще влезе в действие на двадесетия ден след публикуването и по-късно ще стане директно използван във всички държави-членки.

От съображения за правна сигурност и изясненост, наредбите за изменение на актуалната инструкция за електрическата енергия и директивата за възобновимите енергийни източници бяха отделени от оферти правилник и се трансфораха в независима инструкция, също публично призната през днешния ден. Страните-членки на Европейски Съюз ще имат до шест месеца, с цел да приспособяват националното си законодателство към наредбите на директивата за пазара на електрическа енергия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР