Петър Богдан е безспорен феномен на своето време, каза президентът

...
Петър Богдан е безспорен феномен на своето време, каза президентът
Коментари Харесай

Радев на представянето на ръкопис на Петър Богдан: Той е безспорен феномен на своето време

Петър Богдан е неоспорим феномен на своето време, сподели президентът Румен Радев по време на представянето на репродукция на ръкописа на Петър Богдан „ За древността на бащината земя и за българските каузи “ в Гербовата зала на " Дондуков " 2.

Днес с изключително неспокойствие се допираме до делото на Петър Богдан, уточни президентът и добави, че той справедливо заема почетно място в Пантеона на великите българи.

Ръкописът е първият исторически етюд, отдаден на България. Трудът, написан на латински език от Петър Богдан, е приключен към 1667 година В рамките на 200 страници, ръкописът преглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да активизира поддръжка в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско господство.

В навечерието на 24 май си припомняме за основополагащия принос на писаното слово и християнската религия за запазване на българското име, сподели Румен Радев. Както с помощта на пътеводната роля на хилядолетната ни православна черква, по този начин и с дейното съпричастие на другите християнски общности по нашите земи, добави президентът.

По думите му „ За древността на бащината земя и за българските каузи “ е високо интелектуален труд със мощни, универсални, всемирен послания за независимост и достолепие. " Подобно на Паисиевата история, това произведение, написано повече от 100 години преди нея, ни припомня, че в онази ера тук не е било просто едно безлично и покорно време. Тук блестят най-светлите мозъци, част от елита на Европа, равняват се с водещите мислители на това време и точно те се трансформират в духовни светилници за своите сънародници ", разяснява Радев.

Роден и умрял в Чипровци, Петър Богдан е ослепителен представител на цяла една плеада – заслужила, на българските католически дейци от 17-и век, сподели президентът. Той уточни, че тяхната дейна активност в тъмните години на Османското господство остава открит прозорец към достиженията на европейската мисъл. Самият Петър Богдан, приключил влиятелен университет в Рим, е ерудиран свещеник и интелектуалец, високо образован държавник, родолюбец и движимост посланик. През целия си живот той гради интензивно мостове към Европа в търсене на път за освобождението на България и отстоява достойнството на Отечеството. Негови са думите, че отбраната на достойнството и най-много тази на Родината стои най-високо, тъй като животът и достойнството на равнопоставени, сподели още Радев.

Огромна е нашата благодарност към откривателя на ръкописа проф. Лилия Илиева и нейния екип, към преводача и откривател доцент Цветан Василев, към починалия проф. Божидар Димитров, съобщи президентът.

Бяха ни нужни повече от три години, с цел да осъществяваме тази самодейност на президентската институция, с цел да бъде направена една професионална репродукция на ръкописа на Петър Богдан и освен това – с цел да остане в България, изясни Румен Радев. От 2020 година президентската институция работи за представянето пред българската общност на ръкописа. По време на визитата на президента във Ватикана през 2021 година негово светейшество папа Франциск и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обявиха поддръжката си за самодейността при аудиенцията с Румен Радев.

При посещаване на президента на Италианската република Серджо Матарела в България показах нашата признателност към италианския народ, че е съумял да запази това благосъстояние и с подготвеност го споделя с нас, сподели президентът.

Приканвам нашите сънародници да се допрян до този извънреден текст, съобщи Радев. Под патронажа на президента „ За древността на бащината земя и за българските каузи “ ще бъде показан в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Трактатът може да бъде забелязан в централна зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември.

По думите на Радев сме длъжни да познаваме и тачим делото на всички, посветили себе си на въздигането на българския народ. " Не бива да щадим старания за общото дело, както и за прославата на бащината земя ", добави президентът.

Кардинал Сандри уточни, че е голяма чест да участва на представянето на ръкописа на Петър Богдан.

Сред присъстващите на представянето на ръкописа бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, кардинал Сандри, кметът на София Васил Терзиев, служебният министър на културата Найден Тодоров, генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев, генералният шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков, генералният шеф на Българското национално радио Милен Митев, проф. доктор Лилия Илиева и Алесандра Начи, шеф на Галерии „ Естенси “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР