Автоматизацията е една от основните тенденции в сферата на производството(снимка:

...
Автоматизацията е една от основните тенденции в сферата на производството(снимка:
Коментари Харесай

Човешката работна сила ще остане решаваща в производството


Автоматизацията е една от главните трендове в областта на производството
(снимка: CC0 Public Domain)

С световен пазар на стойност 16,4 трилиона щатски $ (17% от международния БВП) през 2021 година, производството се смята за гръбнака на общественото и икономическо развиване. В промишлеността навлизат роботите и изкуственият разсъдък, само че човешката работна мощ ще остане решителен фактор, съгласно експертен разбор.

В нов отчет, основан на изследване измежду мениджъри от промишлеността на разнообразни континенти, компанията Gi Group Holding обрисува световните HR трендове в индустриалната сфера. Ето кои са те:

AI и автоматизацията в производството

Въпреки повишеното потребление на AI и автоматизацията в производството, 51,3% от мениджърите споделят, че човешката работна мощ ще остане от решаващо значение за промишлеността. 85% от вземащите решения в индустриалната промишленост имат вяра, че търсенето на характерни професионални профили ще се промени в бъдеще.
още по темата
На фона на общоприетото разбиране, че софтуерните принадлежности ще обезсмислят огромен брой човешки работни места, повече от един на всеки двама (51,3%) мениджъри в производството са уверени, че работната мощ ще остане от решаващо значение в бъдеще. 23,3% чакат, че автоматизацията ще сътвори нови работни места и благоприятни условия за кариера, а други 20,3% считат, че служащите ще бъдат трансферирани на нови позиции.

Като цяло автоматизацията се преглежда като опция за фирмите да усилят производството и да останат конкурентоспособни, а за чиновниците да подобрят уменията си, да порастват професионално и да получават по-високи заплати. Това обаче може да съставлява риск за служащите с незадоволителни или остарели умения.

Една трета (33%) от респондентите загатват, че доста служащи сега нямат верните умения за нови работни места, което акцентира решаващата роля, която образованието ще играе от ден на ден през идващите години.

Умната фабрика: еволюцията на произвеждане

Автоматизацията, наред с устойчивостта, е една от главните трендове, които са водещи в промишлеността и способстват за нейното развиване. Според отчета, 84% от фирмите към този момент са въвели принадлежности за цифрова промяна, като облачните калкулации (27%) и цифровата интеграция (22%) са най-използваните, следвани компактно от разбор на огромна база данни – разбори (20%), киберсигурност (19%) и, не на последно място, роботиката и изкуствения разсъдък (16%).

Недостиг на работна ръка

66% от фирмите оповестяват за някаква компликация при намирането на профилирани служащи, което трансформира дефицитът на служащи в най-голямата грижа, пред която е изправено индустриалната промишленост сега.

Общо следеният дефицит на работна ръка се дължи на няколко аргументи, в това число неправилното разбиране на производството като промишленост,  изискваща физическа мощ и сфера, в която доминира ръчният или нискоквалифициран труд, както и неналичието на подобаващи умения.

Какви умения и специалности ще бъдат все търсени в близко бъдеще

Експертите са съгласни, че от ниско и средноквалифицираните служащи от ден на ден ще се изсква опит със профилирани принадлежности и машини, както и профилирано образование, до момента в който за профилираните чиновници от решаващо значение ще бъде да имат цифрови умения, умения за ръководство на проекти  и умения за обществено говорене.

85% от интервюираните имат вяра, че търсенето на характерни професионални профили ще се промени надълбоко през идващите години, защото производството се развива. Когато става въпрос за ниско и средноквалифицирани служащи, фирмите в близко бъдеще ще търсят главно индустриални оператори, оператори на машини и устройства.

Най-търсените профилирани функции ще бъдат на хора, които възнамеряват процеса на производството, мениджъри по обезпечаване на качеството и мениджъри по поддръжката.

Полово систематизиране

Изследването разкрива едно ново мислене и развиване на STEM умения измежду дамите (наука, технологии, инженерство и математика), което биха могли да трансформират тази исторически доминирана от мъже промишленост. 83% от респондентите имат вяра, че броят на дамите в техните компании ще се усили през идващите 5 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР