Australian Open, четвъртфиналМатео Беретини – Гаел Монфис 6-4, 6-4, 3-6,

...
Australian Open, четвъртфиналМатео Беретини – Гаел Монфис 6-4, 6-4, 3-6,
Коментари Харесай

Беретини влезе в историята след зрелище срещу Монфис


Australian Open, четвъртфинал

Матео Беретини – Гаел Монфис 6-4, 6-4, 3-6, 3-6, 6-2

Матео Беретини стана първият италианец, достигал до полуфиналите на Откритото състезание на Австралия след трагична победа над Гаел Монфис. Световният №7 се озова в доста сложна обстановка, откакто пропиля преднина от два сета, само че в заключителната част изигра най-силните си минути в дуела и се приближи с още една крачка до дебютната си купа от Големия шлем.

Негов конкурент на полуфинала ще бъде Рафаел Надал, който по-рано през днешния ден отстрани Денис Шаповалов.

Асовете бяха 15-12 в интерес на Монфис, само че французинът позволи повече двойни (7-2) и непредизвикани неточности (51-50), като в това време Беретини имаше преимущество и във връзка с уинърите (51-48), както и сериозен превес при извоюваните на първи сервис точки (76-58). Италианецът осъществя четири от 11-те си точки за пробив (36%), до момента в който международният №20 оползотвори три от своите 14 брейкпойнта (21%).

След като и двамата съперници бяха доста солидни на сервис първоначално, Беретини нанесе първия удар и проби за 4-2 след два следващи гейма на нула. Монфис можеше да възвърне равенството, само че в десетия гейм пропусна точка за пробив след несполучлива по този начин с форхенд по диагонала. Междувременно Беретини пласира няколко отлични сервиса тъкмо тогава, когато имаше най-голяма потребност от тях, и осъщественият от него пробив остана единственият в сета, като международният №7 се наложи с 6-4.

Двубоят продължи да бъде доста равносилен и във втория сет, като и двамата редуваха офанзиви от главната линия със спринтове към мрежата. Равенството се резервира до 3-3, като преди този момент всеки от играчите пропусна по три брейкпойнта. Подобно на първия сет, Беретини пласира няколко безупречни форхенд уинъра и проби пръв, след което затвърди брейка за 5-3. Монфис прекъсна серията му, само че не за дълго. Финалистът от Уимбълдън продължи да бъде безукорен на сервис и приключи втората част по допустимо най-хубавия метод – с гейм на нула, надделявайки с 6-4.

Световният №7 бе покрай нов пробив при започване на третия сет, само че пропусна три благоприятни условия да го стори при 1-1. Беретини бързаше да завърши дуела в три сета и да запише първа чиста победа от началото на шампионата, само че тази прибързаност се обърна против него и непредизвиканите му неточности съществено зачестиха. Това разреши на Монфис да изиграе най-силните си минути в дуела, като записа два следващи сервис гейма на нула, съпроводени с първия му пробив в мача, като по този метод поведе безапелационно с 5-2. Беретини върна интригата, само че опитният французин не разреши на съперника си да заплаши водачеството му и бе доста стабилен в отбрана, спечелвайки идващото си подаване за 6-3.

Силното показване на Монфис продължи и в четвъртата част. Световният №20 продължаваше да се движи неуморно по целия корт и да затруднява съществено съперника си, като на Беретини непрекъснато му се постановяваше да прибягва до прехъврлящи и минаващи удари, немалка част от които бяха неточни. Същевременно Монфис още веднъж пласира няколко зрелищни форхенд уинъра, които му помогнаха да осъществя пробив и да поведе с 4-2.

Беретини обаче бе решен да се бори до дъно. В маратонския девети гейм, траял 14 минути, италианецът избави четири сетбола, само че самият той пропусна три благоприятни условия да завоюва подаването си. В последното разиграване Монфис сподели повече устойчивост и самообладание и сетът завърши с топка в навън от страна на Беретини, като първата ракета на Франция още веднъж надви с 6-3 и докара конфликта да решаваща пета част.

Противно на развиването на играта, тя стартира по-добре за Беретини. Сервисът на италианеца още веднъж стартира да работи и той съумя да направи сериозна крачка към триумфа, реализирайки два поредни пробива за 3-0. При 40-15 в третия гейм играта бе прекратена за към две минути, защото един от феновете показва неподобаващо държание, вследствие на което бе помолен от съдията да напусне корта. Фенът обаче отхвърляше да си тръгне и това наложи намесата на стюардите, които го ескортираха към изхода.

Монфис даде всичко от себе си, само че към този момент не успяваше да поддържа темпото на доста по-младия си конкурент. Беретини пропусна два от трите поредни мачбола, до които доближи, само че по-късно съперникът му позволи непредизвикана неточност и международният №7 победи с 6-4, 6-4, 3-6, 3-6, 6-2 по-късно под 4 часа на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР