Анемия наричаме болестно състояние, което се характеризира с понижаване на

...
Анемия наричаме болестно състояние, което се характеризира с понижаване на
Коментари Харесай

Какви витамини се пият при анемия

Анемия назоваваме болестно положение, което се характеризира с намаление на броя на еритроцитите или по-ниски равнища на хемоглобина. Понякога двете положения вървят ръка за ръка при анемия.

Съществуват разнообразни типове на това заболяване според от аргументите, които го пораждат. Рискови се смятат полът - при дамите е по-често, бременността, напредването на възрастта, съществуването на други болести, най-много автоимунни, бъбречни, язвени, хроничният стрес и неправилното хранене.

Проявите на заболяването са многочислени и предизвикват освен дискомфортни положения, само че и пречат на естественото всекидневие. Затова нуждата от приемането на хранителни добавки е неотменна.

Хранителните добавки, главно витамините, са ефикасно средство за отбягване на опасности от непредвидени затруднения или неприятни обстановки. Необходима е консултация със експерт, с цел да се дефинира типът анемия и да се назначат нужните витамини, които да се одобряват като добавка, и да се приготви подобаваща диета с храни, съдържащи нужните субстанции. Най-често неналичието е на желязо, витамин В12 и витамин В9.

Липса на желязо - желязодефицитна анемия

Ниските равнища на желязо са съществена причина за поява на желязодефицитна анемия. Установено е, че нужната дневна доза при мъжете е 8 мг и 18 при дамите. Над 50-годишна възраст мъжете се нуждаят от 18 мг на ден, а дамите от 8 мг. Приемът на желязо като добавка би трябвало да се извърши след приемането на другите добавки като калция, фибрите, цинка, тъй като те понижават усвояването му.

Витамин В12

 Витамин B12 е потребен при анемия Снимка: 1

Този водно разтворим витамин форсира образуването на алените кръвни кафези. Съдържа се главно в храните от скотски генезис. Малко над 2 микрограма е нужното на ден количество, само че при други болести потребността нараства.

Витамин В9 (фолиева киселина)

Тази киселина има основна роля за плода по време на бременност и по тази причина безусловно си взима и като добавка. За бременните са нужни 600 микрограма, а за останалите възрастни към 400. Може да се набират от храните.

Витамин С

 Какви витамини се пият при анемия Снимка: 1

Този разтворим витамин оказва помощ на тялото на усвои желязото. Може да се набави посредством храната, само че се употребява постоянно и като добавка. Витаминът не предизвиква предозиране, тъй като непотребните количества се изхвърлят с урината. При някои болести обаче е рисков и количествата се съгласуват с доктор.

Минералите

Магнезият, цинкът, медта и други подкрепят производството на кръвните кафези. Приемът обаче е единствено като профилактика и по тази причина би трябвало да бъде в ниски дози. Може да бъдат заместени от храни, богати на тези минерали.

Пробиотиците

 Какви витамини се пият при анемия

Тъй като при болестни положения като анемията съществуват проблеми в храносмилателната система, това се отразява в по-трудното асимилиране на потребните субстанции от питателните артикули.

Чудесна профилактика се явяват пробиотиците, които подкрепят пълноценното деяние на признатите витамини и минерали. Предотвратява се и риска от спомагателни затруднения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР