Анализът е препубликуван от Днес ние казваме не на нихилизма

...
Анализът е препубликуван от Днес ние казваме не на нихилизма
Коментари Харесай

Какво значи думата "безродие", използвана от Румен Радев

Анализът е препубликуван от

" Днес ние споделяме " не " на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето непочтеност с опитите си да охулят и пречупят тази самодейност. "

С тези думи президентът Румен Радев откри в четвъртък 111-метровия стълб " Рожен ", на който се извисява голямо българско знаме. Проектът е на стойност 1 млн. лв. и е осъществен под патронажа на Радев.

 Предозиране: С песни, танци и тирада на президента знамето се качи на пилона Предозиране: С песни, танци и тирада на президента знамето се качи на пилона " Рожен "

В последните седмици тази самодейност провокира необятни диспути и породи минимум три въпроса:

В четвъртък президентът приказва за независимост и обединяване " към нашите свещени полезности, идеали и знаци ". Но той също упрекна хората, които са се оповестили срещу самодейността. Той употребява разнообразни думи по техен адрес, само че едно от определенията му изпъква повече от останалите.

Става въпрос за думата " безродие ", директно обвързвана с разрушителната акция против така наречен " безроден космополитизъм " в Съюз на съветските социалистически републики по времето на Йосиф Сталин.

Историята на думите " безродие " и " безродници "

Още след речта на Радев от Рожен, политическият деятел и природозащитник Тома Белев напомни във Facebook генезиса на думата " безродници ".

Автор на нейната първа политическа приложимост е Андрей Жданов - член на Политбюро в руската комунистическа партия.

Обвинението " безродни космополити " е съставка от репресивна акция в Съюз на съветските социалистически републики, която стартира през 1948 година и стихва след гибелта на Сталин през 1953 година

Кампанията изначало е ориентирана против хората от еврейски генезис, само че прераства в битка против " упадъчното буржоазно въздействие " като цяло. В нейните рамки е репресиран голям брой интелектуалци, създатели и учени.

" Кампанията против " безродния космополитизъм " консолидира негативното отношение към всичко това, което е непознато, интернационално и обвързвано със Запада ", споделя пред Свободна Европа историкът Стефан Дечев.

" В руската традиция " космополитизъм " има и антисемитски уклон, тъй като " космополитите " са тъкмо евреите ", споделя пред Свободна Европа политологът Димитър Бечев. Той напомня антисемитската вълна в Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война и по-конкретно правосъдните процеси против лекари от еврейски генезис, наричани от Сталин " убийци с бели престилки ".

Водещият на предаването " Контракоментар " Асен Генов дефинира речта на Радев от Рожен като " тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в Съюз на съветските социалистически републики ". Той напомни публикации и цитати от разнообразни руски издания и документи от края на 40-те години на XX век, в които се приказва за " безродни космополити, лишени от святото възприятие на обич към родината ".

Как се употребява думата " безродие " в България

Според Димитър Бечев не безусловно сталинизмът е референтната точка за използването на думи като " безродие " в българския подтекст.

" Този модел в България се развива от 60-те години нататък, когато комунизмът и национализмът се преплитат. Това е по-непосредствено завещание, което още пропива в българския хайлайф и има всевъзможни превъплъщения, няма потребност да вървим до Сталин ", споделя Бечев.

Стефан Дечев прибавя, че сходен на потребления от Радев език се използва и в интервала сред двете международни войни от крайнодесни и антисемитски организации в Европа.

В думата " безродници " историкът също вижда отражение от късния националистически комунизъм, който съпровожда депортирането на над 300 хиляди български турци в прилежаща Турция през лятото на 1989 година

В България обаче комунистическият режим избира избрания като " чуждопоклонничество ", " буржоазна отживялост ", както и думата " предател ".

" По време на [депортирането на българските турци] през 1989 година се говореше против " родоотстъпниците " и " предателите " - хората, които се застъпваха за обикновено отношение към българските турци и мюсюлманите и влизаха в неофициални организации, противопоставящи се на режима ", споделя Дечев.

Думите " безродие " и " безродници " остават в приложимост и след рухването на режима през 1989 година

Дечев напомня по какъв начин през 2016 година, около правенето на нови образователни стратегии от Министерството на образованието, кметът на Панагюрище Никола Белишки е употребявал обвиняването " безродници и нихилисти " във връзка една задача от програмата по история за 6. клас - учениците да дават образец за " съжителството сред традициите на християни и мюсюлмани ".

 Литература и шовинизъм в България от последното десетилетие на 20. век до ден сегашен. Поглед отвътреС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
В навечерието на изборите за Европейски парламент през 2019 година ръководителят на партия " Воля " Веселин Марешки приканва " да изпратим в Брюксел български родолюбци, а не депутати - безродници ".

Думата се среща и в публикации на десния уебсайт " Консерваторъ ", в който един от създателите - Кузман Илиев, написа, че " има безродници, които не осъзнават, че кирилицата фактически е основана от Климент точно в Охрид - македонското културно сърце на България в Средновековието. И че да се вземе позиция, в която си харизваме историята на днешните българомразци и сърбомани в Скопие и Белград, е национално изменничество. "

Миналия месец евродепутатът от Съюз на демократичните сили Александър Йорданов от своя страна използва думата " безродник " за индивида, пребил ръководителя на българско съдружие в северномакедонския град Струга.

И в Народното събрание след 1989 година " безродници " е постоянно срещана дума - в изявления на Съюз на демократичните сили (по адрес на представителите на БСП), Българска социалистическа партия (по адрес на бранители на малцинствата), " Атака " (срещу " по този начин наречените войнстващи демократични икономисти безродници " ), към този момент разпадналите се " Обединени патриоти ", а напълно неотдавна - и от Цончо Ганев от " Възраждане ".

Какво значи използването на думата от Радев

Димитър Бечев не се изненадва от речта на Радев, тъй като " той отдавна залага на " патриотична " изразителност ". Ако в предишното Радев се е опитвал да доближи с разнообразни послания до разнообразни аудитории - както по време на летните митинги от 2020 година, то в този момент натъртва единствено на националистическата линия. " Може би с концепцията, че в един миг ще стане електорален политик ", споделя Бечев.

" Винаги е имало представители на такова говорене - даже преди време в Съюз на демократичните сили имаше националистически трендове. Просто сега е на ръба на вълната и Радев се възползва от това ", прибавя анализаторът.

" Напоследък президентът Радев се нарежда покрай крайната десница - с изразителност, доста близка до тази на " Възраждане " и Българския народен съюз (БНС) ", споделя Стефан Дечев. " Всъщност Радев прави едно разбъркване на разнообразни идеологии, общото сред които е крайният шовинизъм и подозрителното отношение към евроатлантическата ориентировка на България. "

Така съгласно историка крайното дясно се сплотява с националистическото ляво от времето на късния комунизъм. " Това съставлява идеологията, която сега Радев постанова посредством обществените си прояви и политическата си линия. Доста е необятно ветрилото, което се пробва да покрие самият той ", прибавя Дечев.

" Тези разновидности на крайни идеологии слагат Радев вън от естествения парламентарен и либерален европейски консенсус, който би трябвало да доминира в нашето общество ", споделя още историкът. " И на практика изпразват от наличие неговата роля да бъде обединител на нацията. "

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР