Американският зaкон CHIPS за субсидиране на полупроводниковата индустрия вече чака

...
Коментари Харесай

САЩ най-сетне приеха дългоочаквания закон за чиповете


Американският зaкон CHIPS за субсидиране на полупроводниковата промишленост към този момент чака подписа на Байдън (снимка: CC0 Public Domain)

Сенатът в Съединени американски щати най-накрая одобри дълго чакания закон за субсидиране на компаниите за полупроводници, прочут като CHIPS. Той планува инжектиране на 59 милиарда $ в локалното създаване и произвеждане на чипове, както и даване на спомагателен данъчен заем за фабрики за чипове на стойност 24 милиарда $.

CHIPS е редуциране, което значи „ Закон за основаване на потребни тласъци за произвеждане на полупроводници “. Амбицията на Съединени американски щати е посредством него да открият конкурентно преимущество пред Китай в полупроводниковата промишленост.

Законът подсигурява 39 милиарда $ средства за субсидиране на компании с проекти за разширение или създаване на нови мощности за произвеждане на полупроводници в Съединени американски щати. Средствата ще бъдат разпределени през идващите пет години по преценка на Министерството на търговията.

Други 10 милиарда $ са предопределени за проучвания в региона на полупроводниците. Има и в допълнение финансиране, заделено за подкрепяне на развиването на работната мощ и съдействието с други страни.
още по темата
Следващата спирка за плана е Белият дом. Президентът Джо Байдън наскоро употребява Twitter, с цел да изрази поддръжката си за законопроекта.

„ Полупроводниковите чипове са градивните детайли на актуалната стопанска система – те зареждат нашите смарт телефони и коли. И в продължение на години производството беше изпращано в чужбина “, написа президентът. „ В името на американските работни места и нашата стопанска система би трябвало да ги произвеждаме вкъщи. Законът CHIPS ще направи това “.

Докато последователите на законопроекта настояват, че той ще понижи зависимостта на Съединените щати от Китай и ще укрепи позицията им на международния пазар, други показаха, че Китай, както и Южна Корея и няколко района в Европейския съюз също доста покачват вложенията в производството и проучванията на полупроводници.

Има и скептици във връзка с новата норма. Те показват, че финансирането по CHIPS няма да направи доста за облекчение на рестриктивните мерки на веригата за доставки на пазара на полупроводници, най-много тъй като заводите за чипове, построени с това финансиране, ще проработят след доста време – много след края на сегашния дефицит.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР