В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел на

...
В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел на
Коментари Харесай

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък против събота, Румъния стана очевидец на неизмеримо интензивно северно зарево, което съгласно локални учени, не е било следено с такава мощ от стотици години.

Аджерпрес заяви за това рядко и впечатляващо събитие, к оето е било видяно и в Силистра , най-вече отвън градските региони, където неналичието на светлинно замърсяване разрешава ясно наблюдаване на феномена.

" Това северно зарево се видя в Румъния по този начин, както не е виждано от стотици години. До момента нямаме записи в историята или в нашите данни, че в миналото е било забелязано по този метод ", показа Д-р Адриан Шонка, астроном от Астрономическата обсерватория " Амирал Василе Урсяну ".

Сиянието е било очевидно с невъоръжено око и е следено на няколко стадия през нощта и рано сутринта в събота. Въпреки че фотосите могат да наподобяват по-цветни заради спецификата на фотографските устройства, доктор Шонка посочи, че действителните цветове на сиянието не са били толкоз ярки, само че все пак са били забележими след привикване на очите с тъмнината.

Астрономът разясни, че феноменът се появява към магнитните полюси на Земята, само че при избрани условия, като интензивни слънчеви изригвания, които могат да нарушат магнитното поле на планетата, северното зарево може да бъде следено и от по-южни ширини. Точно такава обстановка е настъпила през тази нощ, което е довело до видимостта на сиянието от Румъния, съвпадаща с три поредни слънчеви изригвания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР