Американският енергиен сектор представлява сложна мрежа от производство, съхранение и

...
Американският енергиен сектор представлява сложна мрежа от производство, съхранение и
Коментари Харесай

Причините, поради които САЩ не строи повече атомни електроцентрали

Американският енергиен бранш съставлява комплицирана мрежа от произвеждане, предпазване и ползване. През 2022 година Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати оповестява за общо произвеждане на почти 4.24 трилиона киловата в колективен мащаб. Други 58 милиарда kWh се правят оценка като създадени посредством по-малки системи за хващане на слънчева сила. От маркираната сила, създадена с комерсиална цел, почти 60% е получена посредством потребление на изкопаеми горива, а 18% посредством американски нуклеарни технологии.

Последната цифра е изненада за доста, поради че нуклеарната сила, с всичките си недостатъци, е екологично чиста. В същото време в интернационален проект имаме взрив на производството на нуклеарна сила. Защо в Щатите се получава по този начин?

През последните десетилетия разноските внезапно набъбнаха

В Съединените щати разноските за създаване на нов нуклеарен реактор са големи. По приблизителни оценки актуалните планове за строителство доближават до 10 милиарда $ за един реактор. Това се дължи на големите потребности от бетон, включените ограничения за сигурност и доста други фактори. След градежа, разноските не престават да се натрупат при употребата на оборудването.

По данни от 2016 година, представени от Vox, разноските за строителство на нуклеарни планове, стартирали 2 години по-рано, са по 5366 $ за киловат. В същото време плановете, които вършат сила от вятъра, имат цена от 1980 $ на киловат към оня миг.

През 2022 година EIA оповестява числа от 6 695 $ на киловат за реактори и 1 718 $ за вятърни уреди.

Високите първични разноски вършат нуклеарната технология мъчно продаваема за тези, които финансират нови енергийни планове в цялата страна. Докато някои други страни поставят целенасочени старания за създаване на по-малки и по-многобройни нуклеарни уреди, с цел да се отчетат аспектите на цената, енергийният бранш на Съединени американски щати нормално избира да построява огромни структури. 93-те дейни нуклеарни реактора в Съединени американски щати са ситуирани в 55 електроцентрали.

Регулаторният контрол в Съединените щати е много безизходен

Американският енергиен бранш е друг от този на доста други страни. В Съединените щати има десетки забележителни участници в създаването, съхранението и доставката на енергийни запаси. Това значи, че многочислени конгломерати се конкурират посред. Евтиното строителство и бързите периоди за осъществяване са от решаващо значение, като се имат поради корпоративните и конкурентните аспекти на производството на електрическа енергия в Съединени американски щати.

Желанието за облага се съчетава със комплицирана регулаторна среда, която би трябвало да се бори с локалния, щатския и федералния контрол и оперативните правила. Нещо повече, насоките за условията и най-хубавите практики могат да се трансформират по средата на създаването на нов нуклеарен реактор, което може да докара до спиране на напредъка на оборудването и да добави скъпоструващи забавяния или нужни допълнения към обекта. Това прави всеки идващ план друг от всичко останало преди този момент.

Комбинацията от всичко това прави по-лесно и разумно за тези компании да работят в чужбина.

Алтернативните източници на чиста сила към този момент са много конкурентни

Ядрените електроцентрали не отделят парникови газове и в частност не бълват въглеродни излъчвания. И въпреки всичко, спрямо други решения за чиста сила, към момента има стигма към потреблението на нуклеарната сила. Заради разнообразни повреди и произшествия по целия свят. Нещо, което не е по този начин при слънчевите панели, макар екологичните разноски за производството им.

Освен това слънчевата сила, вятърната сила и даже новите технологии за хващане на сила от талази бързо усъвършенстват както разноските за потребителите, по този начин и успеваемостта на производството на сила. Това докара до бързото струпване на нови ферми за възобновима сила в цялата страна, което в допълнение обезсмисля нуклеарните планове, най-малко там.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР