Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският

...
Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският
Коментари Харесай

Молдова ли следва след Украйна?

Американски и украински публични лица разискаха в неделя опцията съветският президент Владимир Путин да разшири нашествието си от региона на Донбас в Югоизточна Украйна в прилежащата нация Молдова - друга някогашна руска страна и нечленка на НАТО в Източна Европа.

" Мисля, че накъде отиват отсам, остава да се види ", сподели заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър в изявление за " Meet the Press " на NBC, базирайки се на съветските сили. Но те са надалеч от градове като Одеса и сигурно от Молдова ". На съветските сили предстоят още доста борби, добави Файнър, считаме, че украинците ще бъдат доста ефикасни в отблъскването им ".

На въпроса по какъв начин тактиката на администрацията на американския президент Джо Байдън по време на войната ще се промени, в случай че Русия стартира да прави стъпки към Молдова, Файнър отговори, че Съединените щати демонстрираха дарба да бъдат пъргави и да поправят метода си с развиването на задачите на съветската война. "

" Ще продължим да вършим това с течение на времето, според от това по какъв начин се развиват нещата на бойното поле ", сподели Файнър.
 Молдова упрекна съветската войска в опит да вербува нейни жители
Молдова упрекна съветската войска в опит да вербува нейни жители

Подобни дейности били доста рискови и не насърчавали мира

Забележките на Файнър пристигнаха, откакто съветските новинарски организации оповестиха предишния петък, че Рустам Минекаев , заместник-командирът на централния боен окръг на Русия, сподели, че Русия възнамерява да поеме цялостен надзор над Донбас и южната част на Украйна като част от новата си атака в страната.

" Контролът над южната част на Украйна е различен път към Приднестровието, където също има доказателства, че рускоезичното население е потиснато ", сподели Минекаев по време на среща в централната Свердловска област на Русия.

Приднестровието е проруски отцепен район на Молдова, който граничи с Украйна на югозапад.

Минекаев сподели също, че Русия възнамерява да сътвори сухопътен кулоар сред Донбас и Крим, черноморския полуостров южно от Украйна, който Русия завзе и нелегално анексира през 2014 година
 Молдова забрани знаците на съветската експанзия в Украйна
Молдова забрани знаците на съветската експанзия в Украйна

Решението е на Народното събрание

Тогава Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова извика Олег Васнетов, дипломат на Русия в страната, с цел да изрази " дълбока угриженост " предишния петък от изявленията на Минекаев.

" Тези изказвания са неоснователни и опонират на позицията на Руската федерация в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Република Молдова в нейните интернационално приети граници ", се споделя в изказване на министерството.

По време на срещата с Васнетов " бе повторено, че Република Молдова, в сходство с нейната конституция, е неутрална страна и този принцип би трябвало да се съблюдава от всички интернационалните участници, в това число Руската федерация ".

Попитан в неделя за евентуална съветска инвазия в Молдова, Игор Жовква, заместник-ръководител на офиса на украинския президент Владимир Зеленски, сподели пред NBC, че съветските сили " могат да се движат където пожелаят, само че не го вършат, ние няма да им позволим да създадат това. "

" Истинската война на Русия стартира през 2014 година с завладяването на Крим и част от Донбас. Така че, да, в този момент желаят да завладяват целия Донбас. Да, те желаят да имат връзката сред Донбас и Крим ", сподели Жовква. Що се отнася до Молдова, да, чухме тези изказвания на съветски публични лица ", продължи Жовква. " Кой знае? С Русия в никакъв случай не се знае, само че това може да е огромна възможност. "

След като се отдръпнаха от към столицата Киев в Северна Украйна по-рано този месец, съветските сили предишния понеделник започнаха предстоящото си нахлуване в Донбас, където се намират две разколнически региона, значително държани от подкрепяни от Москва сепаратисти: по този начин наречената Донецка национална република и Луганска национална република.

В послание предишния петък Зеленски повтори предизвестието си, че нашествието на Русия в Украйна е единствено началото и че по-късно Путин има намерение " да превземе други страни ".
 Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме идващите?
Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме идващите?

Латвия: Русия постоянно мери военната мощност, само че и волята на страните да се бият, видят ли уязвимост, незабавно се възползват

" Всички народи, които като нас имат вяра в успеха на живота над гибелта, би трябвало да се бият с нас. Те би трябвало да ни оказват помощ, тъй като ние сме първи по този път. И кой е идващият? " - сподели Зеленски. " Ако някой, който може да стане идващият, желае да остане безпристрастен през днешния ден, с цел да не загуби нищо, това е най-рискованият залог. Защото ще загубиш всичко. "

Дъг Лют, пенсиониран генерал-лейтенант от армията и някогашен дипломат на Съединени американски щати в НАТО, се съгласи с оценката на Зеленски за упоритостите на Путин в неделя.
 Молдова подаде първия въпросник за участие в Европейски Съюз
Молдова подаде първия въпросник за участие в Европейски Съюз

Очаква се втората част да бъде показана доникъде на май

" Мисля, че той би желал да направи това. Президентът Путин би желал да направи това. Той би желал да разшири силата на Русия в съседство. Той би желал да пресъздаде нещо като остарялата съветска империя ", сподели Лют в изявление за " Тази седмица " на ABC. Подобно възобновяване на Съветския съюз обаче " не е в рамките " на опциите на Путин, сподели още Лют, тъй като тук има огромна разлика сред неговите цели и средствата му ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР