Американската сонда DART е осъществила успешно стълкновение с околоземния астероид

...
Американската сонда DART е осъществила успешно стълкновение с околоземния астероид
Коментари Харесай

НАСА проведе успешен експеримент по защита на Земята от астероиди

Американската сонда DART е осъществила сполучливо сблъскване с околоземния метеорит Диморф в границите на опита по отбрана на Земята от евентуално рискови метеорити, оповестява НАСА .

Космическият уред DART (Double Asteroid Redirection Test) е изстрелян предишния ноември. Сблъсъкът му с метеорита Диморф, който не заплашва Земята, се състоя в самостоятелен режим в почти 19.14 ч. по източното крайбрежие на Съединени американски щати (2.14 ч. Българско време на 27 септември).

DART беше изстрелян предишния ноември от базата на галактическите сили на Съединени американски щати Ванденберг в Калифорния благодарение на ракетата притежател Falcon 9 на SpaceX.

Лори Глейз, началник на планетарния отдел на организацията, съобщи, че сполучливият опит " отваря нова епоха, в която евентуално ще можем да се пазиме против рискови метеорити “. Ръководителят на НАСА Бил Нелсън на собствен ред означи, че резултатите от научния опит " ще ни разрешат да разберем по какъв начин да защитим планетата от идващ метеорит в бъдеще “.

По-рано НАСА изясни, че вследствие на удара на устройството орбитата на Диморф, който се върти към по-големия метеорит Дидим, ще би трябвало да се отклони " с част от % “. Учените чакат, че това ще им е задоволително, с цел да могат да поправят отклонението благодарение на телескопи от Земята. Целта на опита е да се създаде техника, посредством която в бъдеще, при положение на поява на в действителност рискови за планетата метеорити, експертите ще могат да трансформират траекторията им.

НАСА през 2016 година сътвори Служба за съгласуване на ограниченията за отбрана на Земята от метеорити. Като част от тази стратегия в околоземното пространство в границите на 48 милиона км от планетата се търсят метеорити и комети, които биха могли да я застрашат, събират се данни за техния размер, орбити и химичен състав, както и разбор на вероятните последствия от рухването им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР