Америка няма да оказва натиск. Ние никога не сме оказвали

...
Америка няма да оказва натиск. Ние никога не сме оказвали
Коментари Харесай

Херо Мустафа: САЩ не оказват натиск над България за военна помощ на Украйна

" Америка няма да оказва напън. Ние в никакъв случай не сме оказвали напън. И желая да заявя това доста ясно – в никакъв случай не сме желали от България да изпрати изтребители МиГ. Никога не сме желали от България да изпрати ракетни комплекси C 300. Това е решение за разискване сред България и Украйна. Това е ваше суверенно решение и ние почитаме вашето решение ", съобщи посланикът на сАЩ в България Херо Мустафа в изявление за Нова телевизия в неделя.

" Приветстваме филантропичната помощ, която сте дали. Знам, че във вашата страна се води спор за това какво ще предприемете по-нататък. Това е ваше решение. Ние няма въз основа на този въпрос да преценяме нашето партньорство, мястото на България в Европа, мястото на България в НАТО. България е неизменим член на НАТО и ние постоянно ще бъдем другари, съдружници и сътрудници ", съобщи тя.

Българското общество е разграничено по отношение на това дали да се даде военна помощ на нападнатата от Русия Украйна. По-рано денем министър председателят Кирил Петков за следващ път разгласи, че дали ще има такава, или не, зависи от Народното събрание и това ще е решение, което депутатите ще вземат.

Американският дипломат разяснява и тематиката с офертата за още осем изтребитeля F-16, която също стана предмет на политически разногласия. Тя изясни, че предлагането е в отговор на изпратеното предишното ато от служебното държавно управление на Румен Радев писмо поръчка за такава оферта. Сега просто е върнат отговор, че се приема поръчката и това няма връзка с нищо от протичащото се в този момент в Украйна., сподели Мустафа. " Категорично няма връзка. И цена не е била определяна. Цената не е политически фактор ", добави тя.

" Това не е окончателната цена. След това се водят диалози и тази цена явно се намалява според от това какво желае България. Ще ви кажа, че оптималната стойност, която виждате в този момент, е тъкмо същата, каквато беше за първите осем изтребителя ", уточни посланикът на Съединени американски щати.

Тя уточни, че не е боен специалист да разяснява крайната цена на изтребителите, само че означи, че от една година България покрива изискванията за по този начин наречения " благонадежден длъжник " и ще може да заплаща възможна последваща договорка на траншове, а не еднократно както първата.

Мустафа напомни, че сегашните самолети на България не са оперативно съвместими с НАТО. " Всеки аероплан, който щяхте да изберете, всеки модернизиран модел аероплан, лишава доста време да бъде създаден. Иска ми се този развой да беше почнал от дълго време, само че не е. Едва неотдавна България взе решение да стартира да преглежда опцията да закупи осъвременени самолети. Междувременно ние работим дружно, с цел да се опитаме да запълним този дефицит на качества, и имам вяра, че България и нейните въоръжени сили подхващат стъпки, с цел да се опитат да модернизират всички от другите посоки ", сподели посланикът на Съединени американски щати.

Тя отхвърли да разяснява първите 100 дни на държавното управление, само че уточни, че не завижда за всички провокации, пред които то е изправено като пандемията, войната в Украйна и високите енергийни цени. " Работата на всяко посолство е да работи с държавното управление, да построява двустранни връзки и ние вършим това от години. Правехме го с предходното държавно управление и със служебното правителство; в този момент го вършим с това държавно управление - с цел да се опитаме да укрепим връзките си ", съобщи Херо Мустафа. Тя не пожела да разяснява и държанието на съветския дипломат Елеонора Митрофанова, за която доста от хората в страната желаят да бъде оповестена за личност нон грата, поради мненията ѝ против България и държавното управление.

" Заем, че се води война, която бе стартирана от Путин. Виждаме военните закононарушения, виждаме разрушенията на гражданската инфраструктура, виждаме бежанските потоци. Искаме това да спре... По света желаят тази война да спре. Те желаят да се постави завършек на филантропичната рецесия. Никой не споделя, че тя би трябвало да продължи. Ето за какво мисля, че сега изборът зависи от Путин. Той би могъл да одобри тoзи дипломатически излаз и би могъл да го стори още на следващия ден. Не мисля, че това е рецесия, от която би трябвало да се опасяваме. Трябва да продължим да се сплотяваме; да продължим да призоваваме за мир; да продължим да призоваваме за деескалация и за преустановяване на този спор ", съобщи още дипломатът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР