Александровска болница и болница Царица Йоана-ИСУЛ осъдиха изказване на бившия

...
Александровска болница и болница Царица Йоана-ИСУЛ осъдиха изказване на бившия
Коментари Харесай

Александровска болница и ИСУЛ осъдиха изказване на бивш здравен министър, че може и без тях

Александровска болница и болница " Царица Йоана " -ИСУЛ осъдиха изявление на някогашния здравен министър от кабинета " Орешарски " доктор Таня Андреева, че в случай че двете лечебни заведения затворят, никой няма да разбере.

На здравен конгрес във вторник Андреева разяснява,че ръководещите не би трябвало да се опасяват от закриване на лечебни заведения.

" Казвам го и от политически опит, и като доктор: не е неверно да приказваме за преструктуриране. И още повече, да кажем истината, че е извънредно време да се закриват неефективни лечебни заведения “, съобщи Андреева. Тя уточни, че и сега има лечебни заведения, които са банкрутирали, само че не престават да са на " командно дишане ", тъй като някой е решил, че би трябвало да ги има. Тя даде образец, че такива лечебни заведения са " Александровска “ и ИСУЛ. " Ако тези лечебни заведения бъдат закрити, никой няма да разбере, че ги няма “ , разяснява Андреева.

Изказването ѝ провокира остра реакция от страна на двете лечебни заведения.

От Александровска дефинираха изказването на Андрева като " безогледно, несъответстващо и преднамерено " .

" УМБАЛ " Александровска " е най-голямата и най-старата университетска болница в страната, в която се е осъществило практическото и академичното образование на огромна част от елитните експерти на българската медицина. Болницата постоянно е заемала челна позиция съгласно класациите на МОН за научна активност ", показаха от лечебното заведение. Оттам допълват, че в болничното заведение е избавен животът на стотици хиляди пациенти и е била на първа линия в битката с Covid-19 през цялото време на пандемията.

" Нито нашият теоретичен и на практика, високообразован и тясно профилиран личен състав, нито преподавателите, които в огромната си част са обучавали ексминистър Андреева, още по-малко пациентите ни заслужават граничещо с цинизъм отношение и …. изключване на " командното дишане “, споделиха от болничното заведение.



Реакция последва и от УМБАЛ " Царица Йоанна " – ИСУЛ. С отворено писмо до Андреева излезе някогашния шеф на лечебното заведения проф. Бойко Коруков, а актуалният ръб на шефовете се солидаризира с него.

" Като някогашен министър и експерт, който от години работи в здравния бранш, доктор Андреева би трябвало по-добре от нас да е осведомена, че наред с останалите звена, на територията на УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намират няколко клиники с национално значение като: Клиниката по ушно-гърлени заболявания, която е най-голямата в България; Клиниката по гастроентерология, която също е една от най-големите в България; Единствената по рода си у нас Клиника по детска клинична хематология и онкология. Тези, както и всички останали клиники на територията на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ", обезпечават денонощна и квалифицирана здравна помощ на пациенти от цялата страна ", се показва в писмото.

" Нима админ като доктор Андреева не знае, че опълчването на държавни против частни лечебни заведения не е в интерес на никого, а минимум на българските пациенти, за които сякаш е загрижена?

Как се усеща доктор Андреева, наричайки „ безполезни “, а трудът им „ неосезаем “ лекарите, медицинските сестри, санитарите, които в последните 2 години са непрекъснато на своя пост, лишавайки се от отмора, тъй като УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ беше и продължава да е НА ПЪРВА ЛИНИЯ в битката със SARS-CoV-2? Бихме желали изрично да заявим, че няма да допуснем някой да подценява труда и напъните на работещите в едно от най-старите и авторитетни лечебни заведения в България - УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР