Ако промените в Конституцията приключат до края на декември или

...
Ако промените в Конституцията приключат до края на декември или
Коментари Харесай

Избор на нов главен прокурор след минимум 6 месеца

Ако измененията в Конституцията приключат до края на декември или средата на януари следват промени в Закона за правосъдната власт. След това до лятото могат да се създадат избори за нов Висш правосъден съвет и нов прокурорски съвет. След това ще има избор на нов основен прокурор след най-малко 6 месеца.

Това разяснява пред Българска национална телевизия правосъдният министър Атанас Славов. Според него след измененията в главния закон няма да има опция за непосредствено политическо въздействие в този избор.

" Аз по-скоро съм оптимист, че до месец и половина ще забележим завършил развой на конституционна промяна ", сподели Славов.

Той е уверен, че квалифицираните промени са напълно в компетенциите на нормално национално заседание.

" Между гласуванията ще бъдат нанесени корекции на текстовете ", сподели още Славов, пояснявайки, че депутатите ще се съобразят с рецензиите.

Според него задачата е прокуратурата да е самостоятелна от политическо въздействие, само че и отчетна.

" Да я насочим върху наказателните производства, да не се занимава с несвойствени работи - инструкции, инспекции административни. Съдиите да са свободни, самоуправляващи се ", сподели още Славов.

Според него сегашният и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов демонстрира " че може да работи институционално, има сензитивност по проблемите ".

Според Славов конституционното болшинство от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи към този момент намира допирни точки по измененията в главния закон.

Славов съобщи, че той персонално не би отстъпил от квотното систематизиране във Висш съдебен съвет.

И за следващ път удостовери, че в случай че измененията не минат, това ще има директно отражение върху стабилността на държавното управление.

" Все отново се надявам, че сме задоволително зрели като общество ", сподели още Славов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР