Акне по време на бременност най-често се появява през първия

...
Акне по време на бременност най-често се появява през първия
Коментари Харесай

Акне по време на бременност – причини и как да се справите

Акне по време на бременност най-често се появява през първия и втория триместър. Обикновено изчезва непринудено, само че няма подозрение, че кожата по време на бременност изисква специфични грижи и асортимент на подобаваща козметика. Какви са аргументите за пъпките и по какъв начин да се оправя с тях?

Много дами виждат обрив от пъпки по време на бременност, изключително през първия триместър. По-вероятно е да получите акне по време на бременност, в случай че към този момент имате кожа, предразположена към акне или в случай че кожата ви е предразположена към пъпки по време на менструацията.

Добрата вест е, че акнето по време на бременност може да бъде краткотрайно – нормално минава от единствено себе си, когато хормоните ви се връщат към естественото. Това обаче не освобождава от вярна грижа за кожата, изключително откакто бременността изключва потреблението на избрани медикаменти и козметика.

Акне по време на бременност – аргументи

В началото на бременността бъдещите майки може да виждат, че положението на кожата им се е влошило – кожата става матова, губи блясъка си и постоянно става суха. Освен това всички петна и промени в пигментацията стават доста по-видими.

Друг проблем, с който могат да се сблъскат бременните дами, е непотребното произвеждане на себум. Обикновено при започване на бременността кожата става лъскава в „ Т “ зоната, с черни точки и пъпки, а порите се уголемяват. Може да има и т.нар акне при бременност, което обаче би трябвало да отшуми след раждането.

Причината за пъпките по време на бременност наподобява е явна. В разследване на повишението на равнището на хормоните, наречени андрогени, се задействат мастните жлези, което води до свръхпроизводство на себум. След това изходът на жлезите се блокира и вследствие на това се развиват бактерии, което води до появяването на акне.

Акнето по време на бременност нормално се появява по лицето, шията, гърдите и гърба и може да бъде съпроводено от мазна коса.

Проучване, оповестено през 2017 г  демонстрира, че до 42% от бременните дами страдат от акне. Въпреки това, при 90% от дамите болестта е налице преди бременността. Една трета от дамите са имали рецидив на акне по време на бременност след по-ранен интервал без заболяване, а 60% от дамите оповестяват за утежняване на съществуващите акне лезии.

Подобряването на положението на кожата нормално настава през втория и третия триместър, което евентуално е обвързвано с резултатите на естрогените. За страдание някои дами се оплакват от акне даже след раждане и по време на кърмене. Свързва се с нараснала централизация на пролактин, който е виновен за растежа на млечните жлези и регулирането на производството на мляко.

Лечението на акне по време на бременност не е елементарно. Основно тъй като доста козметика и лекувания не са тествани върху бременни пациентки и вероятните странични резултати и тяхното влияние върху плода не могат да бъдат планувани. Има добра вест – можете да се преборите с нежеланите пъпки с вярна грижа и хигиена. Благодарение на това ще предотвратите по-нататъшно утежняване на положението на кожата, вторични инфекции и белези.

Нека си го кажем, всички кожни промени, изключително по време на бременност, когато се борите с промени в настроението, оказват голямо въздействие върху намаленото самочувствие и по-лошото въодушевление. Ето за какво си коства да се борите!

Как да се грижим за кожата по време на бременност?

Ето няколко съвета за грижа за предразположената към акне кожа по време на бременност:

  • Измийте проблематичните зони с мек почистващ препарат – не със сапун и не с артикул с високо pH;
  • Поради чувствителността към миризми по време на бременност, изберете артикули без аромат или доста деликатни ароматни;
  • Използвайте обособена забрадка за лицето си и я сменяйте постоянно (също като калъфките за възглавници и спалното бельо). Можете също да помислите за избърсване на лицето си с хартиена забрадка, която би трябвало да се изхвърли след употреба;
  • Не стискайте пъпките и не докосвайте петната – това може да аргументи зараза или белези;
  • Избягвайте раздразнение. Най-добре е да употребявате артикули на водна основа, с натурални съставки, без парабени и силикони, които запушват порите на кожата и могат да влошат проблема;
  • Избягвайте някои артикули, като ексфолианти за лице, стягащи средства и маски, защото те нервират кожата. Прекомерното измиване и триене също може да раздразни кожата;
  • Гледайте какво допира кожата ви. Дръжте косата си чиста и надалеч от лицето си. Не поставяйте ръцете и предметите си до лицето си без потребност. Редовно дезинфекцирайте гъбите и четките за грим, които влизат в контакт с кожата;
  • Избягвайте напрежението и се хранете вярно, тъй като те оказват огромно въздействие върху положението на кожата. Опитайте се да премахнете шоколада и лютите подправки, с цел да сведете до най-малко риска от нежелани пъпки;
  • Не прегрявайте тялото си – несъразмерното дебело облекло и шапка могат да бъдат проблем, изключително в случай че се потите. Потта и свръхпроизводството на себум могат да допринесат за акне.

Не използвайте никакви медикаменти или профилирани мехлеми за акне, без да се консултирате с Вашия доктор!

Козметика за акне по време на бременност

Въпреки че подобрението на кожата по време на бременност може да настъпи непринудено през втория триместър, можете да си помогнете, като изберете подобаваща козметика за бременни дами. Защо единствено специфична козметика? Тъй като кожата по време на бременност е доста сензитивна, даже потвърдена и обичана козметика може просто да й навреди. Затова първо проверете дали това, което употребявате всеки ден, е уместно за грижа за по-чувствителната кожа. Хубаво е козметиката да е хипоалергенна и да не съдържа дразнещи субстанции като силикони, парабени или триклозан.

По време на бременност, и изключително когато кожата има акне, е доста значимо да се почиства (дори два пъти на ден) и да се овлажнява кожата (за предпочитане с внимателен крем на водна основа).

Също по този начин не забравяйте за отбраната от слънце. Бременните дами се поучават да употребяват слънцезащитен крем като подобен с цинков оксид, титанов диоксид, стоманен оксид, талк и каламин, които нормално са по-безопасни от органичните си сътрудници заради техните нетоксични, постоянни свойства и липса на систематична всмукване. Само с тази забележка, че те са комедогенни субстанции и затова запушващи, което може да изостри казуса – използвайте ги деликатно.

Какво може да помогне при акне по време на бременност?

Като стандарт азелаиновата киселина се предлага при локално лекуване на акне, само че си коства да се означи, че макар че тази киселина няма негативно влияние върху хода на бременността и плода (категория B съгласно FDA, т.е. „ добре следени изследвания при хора не са провеждани, изследванията върху животни не демонстрират риск за плода „ ), само че си коства да не се употребяват високи концентрации през този интервал. Високите концентрации могат да причинят раздразнение заради обстоятелството, че кожата по време на бременност е по-чувствителна. Няма подозрение обаче, че азелаиновата киселина е класифицирана като лека противовъзпалителна киселина и по този метод може да понижи отока и зачервяването.

Ситуацията е малко по-различна с друга известна киселина за акне, салицилова киселина (FDA категория C, което значи „ не са провеждани добре следени изследвания при хора; изследвания върху животни демонстрират неподходящи резултати върху плода “). Няма изследвания за тератогенност, т.е. резултати върху плода, само че използването му би трябвало да бъде лимитирана и за предпочитане ниски концентрации, да вземем за пример при измивания за лице, с цел да се избегне продължителна експозиция и систематична всмукване по време на бременност.

Безопасното лекуване на акне при бременност включва артикули на основата на сяра и цинк. Много проучвания, потвърждаващи успеваемостта на тези субстанции с най-малък резултат върху протичането на бременността.
Не забравяйте да ревизирате рекомендациите на производителя, преди да употребявате каквато и да е козметика, и се консултирайте с Вашия доктор, с цел да сте сигурни, че можете да употребявате избрани артикули, без да се притеснявате за здравето на вашето дете и вашето дете.

Натурална козметика за акне по време на бременност

Бременността е време, когато би трябвало да обърнете особено внимание на вярната грижа за кожата и състава на употребяваната козметика. Безопасната козметика за акне по време на бременност са на първо място деликатни, естествени формули с почистващи, антибактериални и регулиращи себума свойства.

Ценните съставки на натуралната козметика за акне по време на бременност са:

  • растителни екстракти – включително от коприва, трицветна теменужка, алое вера, касис;
  • растителни масла – включително масло от перила и масло от пореч, масло от малинови семки,
  • растителни хидролати – включително цистус хидролат, хидролат на чаено дърво, хидролат на хамамелис;
  • минерални глини – изключително зелена глина;
  • пробиотици;
  • витамини – изключително витамини от група В;
  • слънцезащитни артикули – главно минерални филтри.

Много от тези съставки могат да се употребяват като независими артикули за грижа – да вземем за пример глината е идеална за разчистване на лицето и като маска, а хидролатът може сполучливо да замести тоник.

Можем умерено да използваме козметиката, която използваме по време на бременност и по време на кърмене.

Струва си да запомните, че самата козметика, даже и най-хубавата, не е всичко. Грижата за кожата с акне по време на бременност би трябвало да върви ръка за ръка със здравословно хранене по време на бременност, смяна на метода на живот и елиминиране на нездравословни за нас фактори.

Домашни средства за лекуване на акне по време на бременност

Има субстанции, които нормално се смятат за безвредни за приложимост по време на бременност. Повечето от тях ще намерите в дома си и могат да се употребяват, с цел да ви оказват помощ в битката със признаците на акне вкъщи.

Естествени средства за лекуване на акне:

Ябълков оцет

  1. Измийте лицето си със примес 1: 3 от оцет и дестилирана вода
    сода бикарбонат за точково приложение – смесете содата за самун с вода в съответствие 1: 1;
  2. Нанесете върху кожата и изплакнете щедро, откакто пастата изсъхне;
  3. Използвайте с нараснало внимание, содата може да раздразни кожата!

Мед

Медът има антибактериални и антисептични свойства.

  1. Нанесете мед непосредствено върху кожата, навлажнена с топла вода и оставете за 20 минути, след което изплакнете.

Цитрусов сок

  1. Сок от лимон или лайм, напоете памучен тампон в сока и нанесете на проблематичните зони;
  2. О ставете за 10 минути и изплакнете;
  3. Сокът съдържа алфа-хидрокси киселина, която отпушва порите и оказва помощ за ексфолиране на мъртвите кожни кафези.

Кокосово масло

Най-добре е да употребявате вместо нощния си крем или да добавите няколко капки към обичания си артикул. Маслото има антибактериални, противогъбични и успокояващи свойства

Понякога акнето може да бъде толкоз настойчиво, че козметиката или домашните средства няма да донесат резултати. Тогава може да помислите за въвеждане на антибиотици като клиндамицин, които имат мощен антибактериален резултат и затова могат да убият бактериите, причиняващи акне. Предписването на антибиотик се прави от доктор и би трябвало да се съветва с гинеколог.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР