Афганистанските талибани са изправени пред критики за спазването на правата

...
Афганистанските талибани са изправени пред критики за спазването на правата
Коментари Харесай

ООН критикува талибаните в Афганистан за правата на жените

Афганистанските талибани са изправени пред рецензии за спазването на правата на индивида на среща на Организация на обединените нации в понеделник, като Съединени американски щати ги упрекват, че систематично лишават дамите и девойките от техните човешки права , предава Ройтерс.

За първи път разследваната страна няма да участва на съвещание за Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, тъй като властта на талибаните не се признава от структурите на международната организация .

Вместо това Афганистан ще бъде представляван от дипломат, назначен от предходното държавно управление, подкрепяно от Съединени американски щати, което талибаните смъкнаха през 2021 година

В поредност от въпроси, събрани в документ на Организация на обединените нации преди прегледа, Съединените щати питат по какъв начин управляващите ще държат причинителите виновни за злоупотреби против цивилни лица, " изключително дами и девойки, които биват систематично лишавани от човешките си права "?

Вашингтон също по този начин прикани за поощряване на правата на ЛГБТ-лицата , отбелязвайки " ескалация на заканите и малтретирането " след завладяването на властта в Афганистан от талибаните.

Англия и Белгия също повдигнаха въпроси по отношение на отношението на талибаните към дамите. Общо 76 страни са поискали да вземат думата на срещата.

Талибаните споделят, че зачитат правата в сходство с тяхното пояснение на ислямското обичайно право.
 Организация на обединените нации: Талибаните пазят афганистанските дами от принуждение, като ги поставят зад решетки
Организация на обединените нации: Талибаните пазят афганистанските дами от принуждение, като ги поставят зад решетки

Правозащитни групи предизвестиха че ръководството на талибаните ще унищожи всяка правна отбрана за тях

Откакто се върнаха талибаните на власт, множеството девойки бяха лишени достъп до гимназиално обучение, а дамите от висше обучение. Талибаните също по този начин стопираха множеството афганистански служители-жени да работят в филантропични организации, затвориха салоните за хубост, не разрешиха на дамите да влизат в парковете и ограничиха пътуванията на дамите в отсъствието на мъжки аставник.

Съгласно системата на Организация на обединените нации данните за правата на индивида в страните подлежат на партньорска инспекция на обществени съвещания на основания в Женева Съвет по правата на индивида, който може да насочва рекомендации.

Въпреки че не са обвързващи , те могат да привлекат внимание към политиките и да усилят натиска за промени. Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида, единственият междуправителствен световен орган, основан да пази правата на индивида по света, може също по този начин да разпорежда следствия, чиито доказателства от време на време се употребяват пред национални и интернационалните съдилища.
 Русия ще изключи талибаните от листата с терористични организации
Русия ще изключи талибаните от листата с терористични организации

Двете страни трябвало да разрешат наболели въпроси
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР