Администрацията на американския президент Джо Байдън подготвя нов пакет за

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън подготвя нов пакет за
Коментари Харесай

САЩ се готвят да дадат касетъчни бомби на Украйна. ЕС договори нови €500 млн. за боеприпаси

Администрацията на американския президент Джо Байдън приготвя нов пакет за военна помощ за Украйна, като в него е подготвена да включи доставката на касетъчни бомби.

Оръжията обаче са изключително противоречиви, защото са проектирани да се взривяват при рухване върху земята, само че не постоянно се задействат, което съставлява риск за цивилното население години по-късно.

Киев обаче прикани Вашингтон да утвърди изпращането им, а представители на Съединени американски щати настояват, че касетъчните бомби биха били ефикасни за Украйна против съветските сили в мощни отбранителни позиции. В четвъртък Белият дом съобщи, че даването на касетъчни муниции се " обмисля интензивно ".

Украинските и съветските сили са употребявали касетъчни бомби, които са предизвикали многочислени смъртни случаи и тежки пострадвания на цивилни жители, написа в собствен отчет правозащитната организация Human Rights Watch. Тя приканва и двете страни неотложно да спрат да употребяват този вид оръжия.

Правозащитната организация твърди, че предходната година Украйна е изстреляла ракети с касетъчни муниции по следени от Русия региони в източния украински град Изиум и наоколо до него, което е довело до доста жертви измежду украинското цивилно население. Украинските офанзиви са умъртвили минимум осем цивилни и са ранили минимум 15 цивилни в Изиум. Human Rights Watch също оповестява, че Русия е употребила касетъчни бомби, а офанзивите с тях са довели до гибелта на десетки цивилни.

Оръжията са употребявани за първи път през Втората международна война и бяха неразрешени от повече от 120 страни по силата на Конвенцията за касетъчните муниции през 2008 година Русия, Украйна и Съединени американски щати са отказали да подпишат контракта.

Европейски Съюз усилва производството на муниции

Междувременно представителите на страните членки и на Екологичен потенциал са постигнали съглашение по отношение на увеличението на дълготрайните доставки на муниции и ракети за Украйна. Те са контракти проект, който да обезпечи на европейската отбранителна промишленост финансови тласъци за бързо увеличение на индустриалния потенциал.

Инициативата беше препоръчана още през май от Европейска комисия и ще бъде финансирана с 500 млн. евро от общия европейски бюджет. Планът цели да поддържа въвлечената във война страна, както и да ускори отбранителната технология и индустриалната база на Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР