Тези дни стана ясно, че български салати влязоха в Топ

...
Тези дни стана ясно, че български салати влязоха в Топ
Коментари Харесай

Овчарската салата топ в света: Но български ли са продуктите в нея

Тези дни стана ясно, че български салати влязоха в Топ 10 на най-вкусните в света. В класацията на едни от най-популярнире кулинарни пътеводиели, българската “овчарска салата ” изпревари даже италианската “Капрезе ” и най-популярната ливанска салата “Фатуш ”. Десислава Димитрова от Българска академия на науките показа, че това е прекрасен мотив да се приказва за страната ни.

“Овчарската салата в действителност е прелестен баланс сред протеин и зеленчуци. Аз се колебая, че някой пастир е правил салата и от там е пристигнало името. По-скоро е някакво скимване на този, който я е измислил. Може би е надграждане на шопската салата. Интересното е, че тя е основана да покаже на света, че това е градината на Европа. В този интервал българските градинари са изнесли занаята в Унгария ", съобщи доцентът от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките в студиото на " България заран ".

Но какъв брой в действителност са български всички артикули в салатата - риторично попита Димитрова и добави, че това са български изобретения, само че не са и обичайни.

“Традицията е нещо с доста повече отминалост. Другото, върху което си коства да се намерения, е какво има в чинията, когато приказваме за българската овчарска салата и до каква степен продуктите в нея са български, тъй като в последна сметка, в случай че доматите са от Турция, краставиците са от Гърция, тогава може би единствено магданозът ще е български ", добави Димитрова в ефира на.

" В тази салата и в доста от ястията, които се етикетират като обичайни, с българска горделивост, в действителност в тях няма нищо българско. За страдание на тази тематика се обръща доста малко внимание - до каква степен българският консуматор има опцията да вкуси българския артикул. България се промотира като кулинарна дестинация, само че това е изключително разбиране, тъй като каква българска храна се предлага на чужденците у нас и дали той в действителност може да вкуси мястото, на което е попаднал ", разяснява още доцентът.

Димитрова подерта, че България се намира в миксиран регион, а Балканите имат история на взаимоотношения.

“Бих се въздържала да приказвам за български храни. Отново идва въпросът какъв брой са български продуктите, само че също доста забавно е, че в кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатата " Снежанка " да вземем за пример ни свързва със салатата " Дзадзики " на нашите съседи гърците ", добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР