Административият съд на София-град излезе с първо по рода си

...
Административият съд на София-град излезе с първо по рода си
Коментари Харесай

Прецедент: Български съд призна правата на гей двойка

Административият съд на София-град излезе с първо по рода си решение за правата на гей двойка, сключила брак в чужбина.

Съдебното решение признава правото на едната от от партньорките, жител на Австралия, да обитава в страна от Европейскяи съюз (в случая България) въз основа на подписания във Франция брак с французойка.

За решението, взето на 29 юни 2018 година, заяви Младежката ЛГБТ организация " Действие ".

Съдът се е произнесъл след отвод на Министерство на вътрешните работи да даде позволение за престояване у нас на австралийката Кристина. През 2016 година тя е сключила цивилен брак с французойката Мариама във Франция. По-късно същата година австралийката пристигнала у нас като член на фамилията на жител на Европейски Съюз. Когато, към година по-късно, трябвало да възобнови разрешителното си за престой, получила отвод от Дирекция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи. Мотивът бил, че еднополовите бракове не се признават от българската Конституция.

Така се стига до завеждане на правосъдно дело. В него австралийката се базира на Директива 2004/38/EC по отношение на правото на свободно придвижване и престояване в Европейския съюз. Според Директивата всеки жител на Съюза се употребява от независимост на напредване за фамилията си в страните от Европейски Съюз, даже и неговият брачен партньор да не е жител на страна – членка на Европейския съюз.

Административният съд София-град е приел, че защото по този начин заложеното право в Договора за действието на ЕС  стои над националното законодателство, то страна членка не може да откаже на жител на трета страна, встъпил в брак с жител на Съюза, право на престояване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното право не планува брака сред лица от еднакъв пол.

В решението се споделя още, че „ отводът на органите на държавата-членка да признаят – само за задачите на даването на производно право на престояване на жител на трета страна – брака му с жител на Съюза от същия пол (…) би могъл да попречва упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от Договор за функционирането на Европейския съюз право на този жител на Съюза да се движи и обитава свободно на територията на държавите-членки. “

„ Щастлива съм да чествам освен своето право да пребивавам в България, само че също и правото за всяка еднополова двойка да употребява правото си на напредване в Европейски Съюз, “ споделя Кристина, откакто схваща за решението на съда.

Кристина и Мариама живеят у нас и желаят да продължат живота си тук.

Решението на Административния съд София-град е повтаря скорошно решение на Европейския съд по сходно дело в Румъния, случая „ Коман ". В него бе отсъдено, че страните от Европейски Съюз би трябвало да съблюдават правото на престояване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга страна, които желаят да живеят дружно на тяхна територия “, споделя Деница Любенова, юрист по отбраната на френско-австралийската двойка. 

В България еднополовите двойки към момента не могат да подписват брак или да осиновяват деца дружно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР