28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с

...
Коментари Харесай

До 2027 г. ще бъдат закрити всички домове за хора с психически и умствени разстройства |

28 профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост ще бъдат закрити до 2027 година, оповестиха от прокуратурата. Това ще стане поради открити нередности при разпоредена от Върховната административна прокуратура инспекция на териториалните прокуратури, Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Агенцията за качеството на обществените услуги.

ВАП се задвижи след сигнал за принуждение и неприятни практики в три обществени институции в страната, направен от Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване (КПИ), до МТСП от август 2020 година Сезирана е и Агенцията за качеството на обществените услуги.

В сигнала на КПИ се показва, че в Дома за пълнолетни лица с психологични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост в с. Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост в с. Самуил са открити нередности. Част от тях са свързани с принуждение от страна на персонала; принуждение сред потребителите; обособени изолаторни пространства, в които са затваряни принудително хора; неприятна хигиена; използване на лекарствени средства без лекарско наставление.

В интервала от 26 октомври – 20 ноември са осъществени инспекции в 22 профилирани институции. От получената във ВАП досега информация излиза наяве, че вследствие на констатациите по време на инспекциите от МТСП ще бъдат направени проекти за деяние за закриване на домовете в с. Куделин и в с. Говежда.

Министерството ще изготви и втори проект за интервала 2022-2027 година, в който ще бъдат включени за закриване всички профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост, финансирани със средства от държавния бюджет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР