15-годишната Асра Панахи е загина в град Арадабил, Иран, след

...
15-годишната Асра Панахи е загина в град Арадабил, Иран, след
Коментари Харесай

15-годишна е била убита от полицията в Иран, футболната звезда Али Даи поиска справедливост

15-годишната Асра Панахи е почина в град Арадабил, Иран, откакто е била пребита от представители на силите за сигурност, настояват от един от иранските училищен синдикати. Според неговите предстзвители " цивилни чиновници " са " атакували " гимназията Шахед в северозападния град Ардабил.

Ардабил се счита за център на митингите в Иран, избухнали след гибелта на младата кюрдка в средата на септември. 22-годишната жена почина в Техеран на 16 септември. Тя беше задържана три дни по-рано от нравствената полиция поради това, че носи забрадката си прекомерно повърхностно.

Според синдиката на учителите учениците в Ардабил са били отведени на идеологическо проправителствено събитие в сряда, на което им е било подредено да изпълнят химн, възхваляващ висшия водач аятолах Али Хаменей.

Панахи и други възпитаници отказали да изпеят химна, някои от тях даже са почнали да скандират „ лозунги против дискриминирането и неравенството “. Децата са станали " обект на принуждение и обиди от дами в цивилни облекла и дами със забрадки “, настояват от учителския профсъюз.

След като се върнали в учебно заведение от политическото мероприятие, те още веднъж са били бити. В резултат на това Асра Панахи е умряла в болничното заведение, а различен възпитаник е в кома.

След случая държавната телевизия е излъчила изявление с чичото на момичето, в което той сподели, че племенницата му е умряла от сърдечна непълнота. Уебсайтът Didban Iran цитира народен представител, който споделя, че 15-годишното дете се е " самоубило, като е погълнало хапчета ".

Иранската футболна звезда Али Даи, също от Ардабил, който си имаше проблеми с управляващите поради поддръжката на митингите, реагира с отвращение. Той написа в Instagram, че не има вяра, че Панахи е умряла от сърдечна непълнота и дефинира изказванията, че тя е протегнала ръка на живота си като " клюки ".

Министерството на правораздаването на Иран обаче отхвърли неговата версия за събитията като „ подправена вест “.

 Али Даи - иранската футболна легенда
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР