10 ноември е една важна дата в живота на много

...
10 ноември е една важна дата в живота на много
Коментари Харесай

Д-р Зияд Ел-Масри: За 33 години разрушихме повече, отколкото изградихме

„ 10 ноември е една значима дата в живота на доста хора, които тогава бяха млади и цялостни с вяра. Ако в този момент ги питате какви промени са желали, и те към този момент не са сигурни “, сподели в студиото на Дарик Бургас доктор Зияд Ел-Масри. В деня преди 33-тата годишнина от свалянето на Тодор Живков от власт, специалистът разяснява положението на България след промяната на политическия строй.

„ Аз не го назовавам „ преход “, тъй като това значи да стигнем някъде, а ние вървимбез ориентировка. Като създадем разбор,си даваме сметка, че за това време нищо не сме свършили “, изрече мнението си доктор Ел-Масри. По думите му, въпреки съгласно доста хора да са настъпили основни промени към по-добро, той има по-различно виждане за нещата.

„ Аз желая да живеем в свободен свят, обаче за тези 33 години разрушихме повече, в сравнение с изградихме “, съобщи доктор Ел-Масри. Той запита: „ Нали тръгнахме към Запада? Нали отидохме към свят на фантазиите? Дали го направихме? След всички тези години получаваме мизерна 350-360 евро минимална заплата, борим се да стигнем 1000 лева и това е огромен триумф за нас. Защо стигнахме дотук? Защо не тръгнахме нагоре? Само тъпчем на едно място или отиваме надолу “, изрече визията си доктор Ел-Масри.

Според специалиста към този момент е време да търсим по-подходящ за нас метод на ръководство. „ В днешно време доста страни в света е неразбираемо дали са комунисти, социалисти, капиталисти или нещо друго. Ние сме част от свободния свят и би трябвало да го признаваме. Оттам нататък всяка страна би трябвало да гради собствен модел “, е мнението на доктор Ел-Масри. За него е неточност да подражаваме на други страни, а би трябвало сами да намерим вярното за нас решение.

„ Затова и не ни почитат в чужбина. Ние сме спомагателна численост към другите 27 страни в Европейски Съюз. Дори в Шенген не желаят да ни одобряват към този момент толкоз години “, счита доктор Ел-Масри. Неговото мнение е, че въпреки да самалка нация, българите имат огромни благоприятни условия.

„ България постоянно е била фактор допреди 33 години. Но ние последователно започнахме да излизаме отвред, от всички пазари. Защо? Това няма нищо общо с комунизма или свободата. Това е бизнес, който би трябвало да пазим “, даде публичност на мислите си доктор Ел-Масри. Според него България е трябвало да резервира предприятията и връзките, наследени от социалистическия режим, вместо да унищожава всичко и да гради отначало.

Д-р Ел-Масри даде ослепителен образец с родните достижения в областта на осведомителните технологии преди 1989 година „ България е една от първите страни, които още през 80-те години се усетиха, че компютрите ще бъдат душата на света. Още преди „ Епъл “ и Бил Гейтс, в „ Правец “ се произвеждаха компютри и дори пращахме експерти в Япония. Ако бяхме развили тази компания, щяхме да бъдем един от центровете за този бизнес в света “, изрази визията си доктор Ел Масри.

Той не може да откри отговор на въпроса за какво сме позволили толкоз доста неточности по време на прехода. „ Все отново можем да създадем нещо. Да измислим нов модел, с цел да избираме визия за България и да стартираме да гледаме напред “, сподели доктор Ел-Масри и добави, че днешният политически хайлайф е привършен и би трябвало България да се гради от нови хора, които знаят какво желаят.

и не усещат това като събитие, което би трябвало да се помни. 30-годишните от това време в този момент са съвсем пенсионери. Дали ще съумеят да вземат пенсия, не се знае. Виждаме стандарта и метода на живот. Ако през 1989-та година ни бяха посочили на екран какво ще се случи с България, дали доста хора щяха да решат да вършат това, което се случи? “, запита доктор Ел-Масри.

„ Аз не споделям да се връща комунизма. Няма по какъв начин да се върне към този момент. Но ние погребахме и комунизма, и капитализма. Те са братя, които умряха и двамата – единият през 1989-та, а другият по време на международната рецесия през 2008-ма “, изрече мнение доктор Ел-Масри.

Експертът разяснява и глобите, които Европейски Съюз наложи на Русия поради нашествието в Украйна: „ Ние наказахме европейските жители в символ на взаимност за нещо, което не знаем до каква степен води. В същото време Русия отново откри пазари в лицето на Индия и Китай и ще продават своите артикули “, сподели доктор Ел-Масри. Той вижда по какъв начин светът потегля в две направления – от една страна са страните от Г-7, а от другата – тези в БРИКС (Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка), към които се чака също да се причислят Аржентина и Иран.

„ Нито Русия, нито Китай могат да кажат, че са комунисти. Те са към този момент едни смесени системи. Това значи, че светът има потребност от промени, а ние още чакаме. Все приказваме за някакви правила, които съм уверен, че са в музея от няколко години “, съобщи мнението си доктор Ел-Масри.

Според него в този момент е настъпил мигът за деяние. „ Имаме право за първи път от несъмнено 80 години да избираме наш модел, който ще обгръща нашите мисъл, просвета, традиция и действителност “, има вяра доктор Ел-Масри. Той даде и образец:

„ Много е просто. България е дребна нация на огромна територия. В същото време не сме подвластни доста от газа. Но имаме друго „ оръжие “ – тока. Имаме една атомна централа и да бяха слушали преди време да създадем втора, щяхме да имаме още повече благоприятни условия. Можехме да превърнем тока в инструмент да увеличим вложителите в България “, счита доктор Ел-Масри.

„ Можехме да създадем доста неща, с цел да превърнем безнадеждното в вяра. България имаше доста благоприятни условия да бъде фактор, само че, за жалост, политиците са като в мъгла и не виждат дори два метра напред “, изрази мислите си доктор Ел-Масри и приключи с думите: „ Затова ви споделих, че би трябвало да мислим за нов модел. Не можем да продължаваме по този начин. “

Повече за възгледите на доктор Зияд Ел-Масри по отношение на значимостта на датата 10 ноември, чуйте в звуковия файл от диалога му с Дияна Бедросян:

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР