Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в

...
Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в
Коментари Харесай

Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България

Тленните остатъци на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България, оповестиха от Фонд „ Цар Борис и кралица Йоанна “.

След кончината му в гр. Кобург през 1948 година тялото на цар Фердинанд I е положено краткотрайно в криптата на католическата черква " Св. Августин " в същия град.

" В годината на гибелта му погребението на царя във втората му татковина България е изцяло невероятно предвид на политическата обстановка у нас и следвоенния интервал в цяла Европа, макар огромното му предпочитание и това на околните му.

След демократичните промени бяха основани няколко инициативни комитета, чиито старания в тази посока не се увенчаха с триумф, макар положителните планове на уредниците им`, показват от фондацията.

Днешните условия на народна власт и почитание към историята разрешават тленните остатъци на цар Фердинанд да бъдат положени за безконечен покой в фамилната крипта на обичания му замък " Врана "  в София. Така ще се отдаде нужната респект към един дълготраен държавен глава и главнокомандващ, който макар редица спорни оценки за някои моменти от ръководството му, е дал доста за развиването и модернизацията на страната ни, се споделя в информацията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР