​Не може всяка страна самостоятелно да поема разходите по поемането

...
​Не може всяка страна самостоятелно да поема разходите по поемането
Коментари Харесай

Кирил Петков поиска пари от ЕС за украинските бежанци

​Не може всяка страна независимо да поема разноските по поемането на бежанския поток от Украйна. Това сподели пред публицисти министър председателят Кирил Петков преди началото на неофициалната среща на върха във Версай.

Европейските сътрудници би трябвало да ни поддържат финансово – изключително страните, които сме покрай спора, акцентира министър-председателят.

По думите му това ще е едната тематика на лидерските диалози, а другата ще е енергийна. Според Петков не би се стигнало до прекъсване на съветския газ, но ако въпреки всичко това стане, България ще спре експорта на ток. 

„ Виждам схващане от европейските сътрудници, че в такава рискова обстановка това би било допустимо “, уточни той.

Премиерът не се ангажира със периоди по кое време България ще е самостоятелна от съветските енергийни източници, само че акцентира, че ще се вършат огромни вложения във ВЕИ мощности и акумулатори. По думите му би трябвало да се търси грантов механизъм поради рекордните газови цени, а не общ европейски заем.

Кирил Петков беше безапелационен за Украйна: „ Мястото ѝ е в Европейския съюз, въпросът е по кое време “.

По думите му разширението на ЕС на изток е добра вест за България, тъй като по този начин стопираме да бъдем гранична страна.

Войната в Украйна взима връх на двудневната неофициална среща на европейските ръководители във Версай под домакинството на френския президент Макрон. Участниците ще търсят пътища за ограничение последствията за европейската сигурност, стопанска система и енергийна самостоятелност.

На 15-ия ден от войната в Украйна европейските ръководители, събрани във Версай по покана на Франция, са изправени пред задачата да намерят общи отговори на последствията от войната, която бележи " тектонична смяна в историята на Европейски Съюз ", както се споделя в предварителната декларация на 27-те. Руската инвазия в Укайна откроява както слабия боен потенциал на обща Европа, по този начин и енергийната ѝ взаимозависимост от Русия. Не се чака страните да стигнат до дефинитивни решения на неофициалната среща, а да се фиксират политически ориентации за идващите месеци.

Страните-членки би трябвало да се ангажират за повече вложения в защитата и изключително за финансирането на общи военни планове. Въпреки невижданите санкции срещу Русия множеството европейски страни не могат първоначално да се лишат от съветския газ, само че ще обмислят за ограничения за прогресивно понижаване на независимостта, за каквото към този момент има проект на Европейска комисия. Те ще се насочат към ускорение на енергийния преход, само че по едно и също време се чака да се забави изоставянето на нуклеарната енергетика. Франция към този момент взе решение за строителство на нови реактори.

Ще бъдат разисквани и въпросите към приема на бежанците от Украйна, както и новия европейски проект за напредък, който би трябвало да отговори на рецесията, настанала поради войната. което към този момент е единствено началото, както предизвестява Елисейският замък.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР