Зрелищната експлозия на най-големия космически кораб, строен някога от човечеството

...
Зрелищната експлозия на най-големия космически кораб, строен някога от човечеството
Коментари Харесай

„Успешният провал“ като бизнес стратегия и път към космическото бъдеще

Зрелищната детонация на най-големия галактически транспортен съд, строен в миналото от човечеството – Starship на SpaceX, минути откакто се издигна от стартовата площадка при първия си тестов полет, е последната ярка илюстрация на бизнес формулата " сполучлив неуспех ", която служи добре на Илон Мъск.

Вместо да възприемат впечатляващото огнено шоу на колосалната система от последващо потомство като крах, специалистите считат, че този неуспех в действителност ще помогне за ускорение на създаването на галактическото транспортно средство, показва Reuters.

Успешният неуспех

Изображенията на Starship, излизащ от надзор на малко над 30 км в небето, до момента в който е към момента е обвързван с ракетата-носител Super Heavy, преди двата апарата да се разпаднат на части, станаха шлагер в медийното пространство по целия свят.

В резултат на това SpaceX призна, че няколко от 33-те мощни мотора Raptor на ракетата-носител са се развалили при издигането и че в действителност Super Heavy и Starship изобщо не са съумели да се разделят, както е било планувано, преди на пръв взор безусловно злощастния тест да бъде преустановен.

Но ръководителите на SpaceX, в това число самият Мъск - създател, основен изпълнителен шеф и основен инженер на основаната в Калифорния ракетна компания, изненадаха (или пък не) всички, приветствайки теста, показва осведомителната организация.

Според тях главната цел е реализирана - да се изстреля галактическият транспортен съд, като в същото време се съберат голям брой скъпи данни, които ще допринесат за развиването на плана.
 

Практиката прави нещата съвършени

Reuters цитира двама специалисти в региона на галактическото инженерство и планетарните науки, които също са безапелационни, че проваленият тестов полет в действителност носи изгоди за компанията.

" Това е типичен „ сполучлив неуспех “ на SpaceX ", споделя Гарет Рейсман, професор по астронавтично инженерство в Университета на Южна Калифорния, който е някогашен астронавт на НАСА, а сега е старши консултант на SpaceX.

Рейсман назовава тестовия полет на кораба Starship образец за един от отличитлните белези на тактиката на SpaceX, която откроява компанията на Мъск от съперниците ѝ и даже от НАСА „ посредством това приемане на неуспеха, когато следствията от него не са съществени “.

По време на безпилотното изстрелване на борда не е имало астронавти, а ракетата е летяла съвсем напълно над водата след напускането на оборудването на галактическата база в Гълф Коуст в южната част на Тексас, с цел да се избегнат възможни пострадвания или материални вреди от падащи парчета.

" Въпреки че ракетата коства доста пари, това, което в действителност излиза скъпо, са заплатите на хората и вложенията за изследвания ", споделя Райсман пред Reuters и прибавя, че SpaceX в действителност икономисва повече пари в дълготраен проект и отделя по-малко време за идентифициране и поправяне на инженерни дефекти, като поема повече опасности в процеса на създаване и тестване. Вместо да държи " огромен екип, който работи години, години и години, пробвайки се да го направи съвършено, преди даже да го тества ".

" Бих споделил, че периодите за превозване на хора на борда на Starship са ускорени сега спрямо това, което беше преди няколко часа ", споделя Рейсман пред осведомителната организация.

Планетарният академик Таня Харисън, помощник в Института за галактически проучвания към Университета на Британска Колумбия, декларира, на собствен ред, че изчистването на взаимоотношението с кулата за изстрелване и издигането през сериозната точка, известна като оптимално аеродинамично налягане, могат да се дефинират като огромни достижения при първия полет на сходна огромна и комплицирана система.

" Това е част от процеса на тестване ", споделя тя. " Има доста произшествия, които се случват, когато се опитваш да проектираш нова ракета. Фактът, че тя въобще започва, направи доста хора в действителност щастливи ".

Харисън показва също по този начин, че рисковете от един сходен тест са дребни спрямо амбициозните достижения, които са заложени на карта.

Докато НАСА работи по задача за добиване на проби от марсианска почва и минерали, измервани в килограми, събирани от марсохода Mars Perseverance, Starship един ден се чака да придвижва доста тонове скали, както и десетки астронавти и лабораторни уреди, до и от Луната и Марс.

Мъск дефинира Starship като крайъгълен камък за задачите на SpaceX в региона на междупланетните проучвания, както и за доста „ по-земния “ бизнес с доставката на търговски спътници, научни телескопи и, вероятно, туристи в ниска орбита, показва още Reuters и в умозаключение обобщава:

„ Позовавайки се на бързите темпове на развиване на SpaceX от основаването ѝ през 2002 година, довели до десетки търговски задачи годишно с ракетата-носител за ниска околоземна орбита Falcon 9, няма да в изненадващо, в случай че през идващото десетилетие имаме хора на Марс, пристигнали със Starship. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР