Знаете ли коя е най-ниската точка на Земята? Това е

...
Знаете ли коя е най-ниската точка на Земята? Това е
Коментари Харесай

Знаете ли коя е най-ниската точка на Земята?

Знаете ли коя е най-ниската точка на Земята? Това е Мъртво море, наречено още " дъното на света “, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за него. То е езеро в Близкия изток (бел.ред. пресилено е да се назовава море), в което се влива река Йордан. Граничи с Израел, Палестина (Западния бряг на река Йордан) и Йордания, сред които страни се разделя неговата акватория. Езерото е с повърхност към 1000 кв км. и

разграничено на 2 елементи – северна, която е и по-дълбока, и южна – по-плитка и по-бързо пресъхваща, в която се намират и огромни стълбове сол, наподобяващи на айсберги. На 392 м под морското ниво, то е най-ниската точка върху повърхността на Земята. Неговите води са с най-високата централизация на сол. Нивото на водата му непрестанно се мени, заради огромното изпарение.

Мъртво море е един от най-древните балнеокурорти, разпространяван още преди 2000 години от Ирод Велики и Клеопатра. За еколози и природолюбители това е едно знамение на природата. Наречено е мъртво поради високото си наличие на минерали, които не разрешават оцеляването на живи организми във водите му.

И през днешния ден хората от всички континенти идват тук, с цел да вършат кални бани, да се подлагат на процедури с минарали или просто да се провиснал върху гъстите води на езерото (то е толкоз солено, че човек не може да потъне).

Минералите в Мъртво море работят удобно на кожата, а солите, добивани от водата, са известен козметичен артикул. От 21 минерала, извличани от солените му води, 12 са неповторими и не могат да бъдат открити в нито едно друго езеро. Калта от Мъртво море пък има най-високоефективното лечебно влияние в света. 

То е дълго към 80 км дълго, 17 км необятно и 400 м под морското равнище. Водите се вливат от река Йордан на север, от няколко потока около крайбрежията му и от топящите се през зимата води. Години наред се смяташе, че равнището е толкоз ниско, че южната част би пресъхнала, както е било в древен времена, в случай че нямаше построени напоителни канали от северния басейн.

Водата му е толкоз солена, че не разрешава да се развие живот. Съдържанието на сол във водите му е 330 промила, а за съпоставяне солеността на Черно море е едвам 17 промила. Затова през лятото (когато температурите надвишават 40 градуса по целзий и водите на река Йордан пресъхват) в по-плитката южна част на Мъртво море се образуват стълбове от сол, наподобяващи айсберги.

Битумонозният материал, прочут като юдейски асфалт, който от време на време се появява на повърхността на езерото, е бил употребен при балсамиране, хидроизолация, строителство, земеделие, като гориво и за медицински цели.  

Като извънредно езеро Мъртво море не се разлива на никое място, само че огромна част от водата се изпарява в сухия топъл въздух. Регионът е преходна зона сред Средиземноморския и необитаем климат.

Всяка година равнището на Мъртво море спада с един метър, а от време на време и с повече. Според учените, изцяло е допустимо до 2050 година то да пресъхне. Една от главните аргументи за пресъхването на Мъртво море е фактът, че единственият му водоизточник е река Йордан, а водата от нея се употребява интензивно за питейни и индустриални потребности от Израел, акто и от Йордания. 

Израелските медии обаче оповестиха, че за първи път от 10 години насам, равнището на Мъртво море - най-ниската точка на Земята, се е покачило с 10 см. Покачването се дължи на придошлите води на река Йордан и други притоци, преминаващи през Западния бряг, след януарските стихии. Изследвайки проби от водите на Мъртво море под електронен микроскоп, учените са разкрили голям брой дребни частици с размери 50—100 нанометра, които наподобяват като вируси.

В един милилитър вода те наброяват стотици милиони. През 2011 година учени от университета на " Бен Гурион “ в Израел откриват най-различни организми. Условията им за живот се обезпечават от кратери с диаметър от към 15 метра и дълбочина от 20 метра, от които тече прясна вода по морското дъно. Дотогава са познати единствено микроорганизми. Калта на Мъртво море е била част от възстановителните и разкрасяващите и на Клеопатра, която е идвала тук за лекуване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР